събота, 13 юни 2009 г.

На Фестивал на етносите в Козлодуй


Самодейните колективи при читалище „Съединение-1923” участваха на 12 юни в организирания от община Козлодуй "Фестивал на етносите", който се проведе от 18,30 ч. в град Козлодуй на пл.”Христо Ботев” пред читалището.

За втора поредна година Община Козлодуй в партньорство с Народно Читалище „Храм-паметник Христо Ботев 1879” гр. Козлодуй организира Фестивал на етносите, който е включен в Културния календар на общината за 2009 год. Фестивалът е форум, на който се представя фолклора на различни групи – българи, власи и роми. Той популяризира и рекламира богатия български фолклор и не е с конкурсен характер.
През 2008 г. Фестивалът бе реализиран по проект „Между вретеното и дайрето – с традициите в бъдещето” с участието на самодейни състави с около 100 изпълнители само от община Козлодуй. На него бяха представени български и ромски песни и танци, както и автентичен фолклор.

В тазгодишния фестивал взеха участие самодейни състави към читалище „Яким Деспотов” с.Гложене, читалище „Заря” с.Бутан, читалище „Христо Ботев” гр.Козлодуй, Танцова формация от Център за рехабилитация и интеграция с.Бутан, танцов състав от с.Хърлец, читалище „Пробуда-1927”с. Софрониево, читалище „Съединение 1923” с. Бърдарски геран. Всичко около 200 участници.

Невероятно богата палитра от фолклорни ритми се сменяше в продължение на два часа пред погледите на публиката – български, влашки и ромски фолклор, а за финал – уникалните песни и танци на банатските българи от Бърдарски геран. Езиците не бяха проблем – влашки песни, танци със странни имена, които носят повече отвъддунавска багра, отколкото нашенска, но всичко това се въртеше с такава бързина, че красотата и ритъма се сляха с едно и община Козлодуй може да се поздрави с изключително успешния тазгодишен фестивал.Оказа се, че нашите самодейци вече са доста известни – Румяна Нейкова, главен библиотекар към читалището в Козлодуй, е фен на банатските българи без никога да е общувала с такива – следи всичко за нас в интернет като истински почитател (дори познава по име голяма част от участниците) и пише възторжени статии за „столицата на банатските българи в България”.


Небето над сцената на етносите бе абсолютно безоблачно тази вечер – децата първи забелязаха този факт, вдигайки погледи към безкрая на синьото над нас. Да си пожелаем този факт да е символ на безоблачността и в отношенията между отделните етноси, за да се срещаме, да се опознаваме и да продължим да живеем всички заедно така както е било от векове.
Няма коментари:

Публикуване на коментар