неделя, 6 септември 2009 г.

Гости от Стар Бешенов


На 3 септември от ранно утро в читалището се шеташе. Самодейците чакаха групата от Стар Бешенов, която пътувайки за фестивала „Земя, наречена България”, проведен в Пловдив на 4 и 5 септември, мина през Бърдаре за почивка и среща между приятели.
От 7,30 ч. започна чакането, тъй като знаехме, че идват към 8 ч. Непредвидени проблеми на румънската граница задържаха гостите отвъд Дунава и така пристигнаха в Бърдарски геран чак в 12 ч. наобяд.

Гостите бяха посрещнати подобаващо, а разходката из селото ни запозна младите приятели от Банат със забележителностите. Кратка молитва в храма, беседа от отец Койчо Димов за историята на енорията ни, посещение на музея – това бе само част от програмата. След час и половина потеглиха за Пловдив, където ги очакваха нови изненади и хубави емоции.
Там ги посрещна отново "палкенин" - Иван Кърчев от Житница, техният гид през фестивалните дни. Той бързо стана "Яни Кърчва", така както го наричат на палкенски, а и има човек със същото име в Бешенов, където Иван обеща непременно да отиде и да се запознае със съименника си.

На 4 и 5 вечерта банатските българи от Стар Бешенов участваха в концертите на фестивала, заедно с още пет състава на българи от общностите ни извън България.

1 коментар:

  1. Трябва да има повече хора като Светлана, която чрез модерните технологии, рзпространява и запазва разбира се културата, обичаите, традициите и разбира се живота на българите католици!

    ОтговорИзтриване