вторник, 22 февруари 2011 г.

И българи от Банат се включват в Първия фестивал „Фършанги”

Кампанията за превръщане на традиционния карнавал на Фършанги във фестивал, която поде Народно читалище „Съединение 1923” – с.Бърдарски геран вече сериозно набира скорост с наближаването на датата 6 март. На този ден ще бъде открито първото издание на фестивала, който ще се провежда всяка година на прага на постното време преди Великден.
Тази година в карнавала ще се включат католици от Гостиля, Асеново и Трънчовица.

За всеобща радост от банатското българско село Брещя за фестивала идват 15 момичета и момчета от ансамбъл „Брест”, които освен, че ще участват в карнавалното шествие и веселие, ще представят на многобройната публика и свой концерт по време на фестивалния ден.

Освен много оригинални костюми, шеги, състезателни игри и какво ли още не от арсенала на карнавалното веселие, на 6 март в Бърдарски геран ви очакват още много банатски български ритми и красотата на банатските български носии.
...............................................

Село Брещя (Брешкя, Бреще, Брещье, на румънски: Breştea, на банатски български: Brešća, Брешкя) се намира в окръг Тимиш, Румъния, община Дента. Разположено е в южната част на окръг Тимиш, недалеч от границата със Сърбия.

Селото е основано през 1842 година от около 110 семейства банатски българи, преселили се от Стар Бешенов.
През 80-те години на 19 век една част от жителите на Брещя се завръщат в България и заедно с други банатски българи се заселват в село Бърдарски геран.

През 1869 година в селото живеят 1191 българи, а през 1880 - 1087.
Общият брой на жителите на селото през 1941 година е 914 души. Данните от преброяванията сочат, че Брещя е селището в Банат с най-висок процент българско население. През 1930 година 93,2% от жителите на Брещя са българи, а през 1956 - 96,2%.

Програма на фестивала:

9,30 ч. – Посрещане на гостите и регистрация
10,00 ч – Литургия
11,15 ч. – Хумористичен концерт в читалището
12,00 ч. – Шествие по улиците на Бърдарски геран и увеселение на площада
14,00 ч. – Бал с маски

Няма коментари:

Публикуване на коментар