понеделник, 22 август 2011 г.

Фестивал в Асеново - "Банатски вкусотии - традициите на моето село"


През 2011 г. банатските българи в България се отвориха към формата на фестивалите и след Фършанги в Бърдарски геран, ето че се появи и кулинарния фестивал в Асеново под името „Банатски вкусотии – традициите на моето село”. Организиран от Народно читалище „Петър Парчевич” в рамките на проект на сдружение „Платформа Агора” – „Активни граждански общности през читалищата в България: втори етап”, финансиран от Фондация „Америка за България” и с подкрепата на Община Никопол, Кметство село Асеново и „Местна инициативна група Никопол – заедно можем”.

В изключително богатата програма влизаха литургия, представяне на сватбен обичай „Прощаване на булката в бащиния дом” и дегустация на храни. В три отделни къщи бяха приготвяни типичните асеновски специалитети „Райдуше”, „Трески” и прочутия асеновски „Шарен козунак”. За ценителите на изкуството имаше изложба на скулптора Кирил Мескин, който е родом от Асеново, а за припомняне на миналото бяха проготвени етнографски ателиета в стара банатска къща и етнографската сбирка в читалището.

Председател на кулинарното жури, което оценяваше приготвените с много обич и желание над 86 ястия, бе Иван Звездев, а заснетите материали по приготвянето на повечето от нещата ще можете да видите в предаването му.

Бърдарски геран се представи повече от успешно. Изложба на красиви сувенири, изработени от природни материали от вещите ръце на Мария Пенкова. Сватбарската сладка пита, изработена от момичетата от Танцовия състав „Палкенче” с помощта на Мария Караджова, председател на читалището, не спечели награда, но пък създаде толкова добро настроение и хубави спомени при приготвянето и представянето й.

Самодейните състави при Народно читалище „Съединение-1923” изнесоха тежестта в концертната програма на откритата фолклорна сцена. Танцов състав „Палкенче”, с хореограф Маргарита Тошкова, в конкуренция със състави от Никопол, Славяново, Ореш, Санадиново, Муселиево, Новачене, Дебово, внесе богатото разнобразие на фолклорните области, уникалността на банатския български фолклор, красотата на изпълненията и носиите, които завладяха публиката и оставиха спомени, траещи поне до следващия фестивал.

Репортаж по националната телевизия bTV.

Видео от концертната програма:

"Хайдат, брайкя, да се пребереми"

"200 години"

"Кърлига"

"Калушере"

"На мамень"

"Препичоре"

"Чардаш"

"Нема пара"

"Зако одиш на седенка"

"Дунавско хоро"

"Ръ`ка" (добруджански танц)

"Пролетен танц"

"Слънци трепти да заседе"

"Еленино хоро"

"Кръшно дунавско хоро"

"Времето менува"

"Петрунино"

"Тракийски танц"


Няма коментари:

Публикуване на коментар