петък, 18 юли 2014 г.

Участие в проекта „Единство и многообразие на българската общност в Румъния“


Под този надслов бе осъществен един проект на Съюза на българите в Банат-Румъния с финансовата подкрепа на Департамента за междуетнически отношения на Правителството на Румъния, в който взеха участие  и деца и младежи от Бърдарски геран. С подкрепата и помощта на Николай Миркович, българския депутат в румънския парламент, деца и младежи се срещнаха в рамките на три лагерни смени по една седмица в българската къща в градчето Липова, Румъния.
Първата смяна събра деца от селата на банатските българи Стар Бешенов и Брещя с деца от православната общност в Румъния от село Извоареле.


Във втората смяна от 10 до 16 юли банатските българчета от трите държави Румъния, България и Сърбия имаха възможността да се опознаят чрез съвместната работа в различни занимания, да спортуват и танцуват танците на всяка една от мини-общностите.

От Бърдарски геран участие взеха деца и младежи от танцов състав „Палкенче“, водени от Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран и председател на Дружеството на банатските българи в България. Банатските българи в Румъния бяха представени от децата на Стар Бешенов, водени от Павел Велчов, и от децата на село Брещья, водени от Петронела Шехаби. От Сръбски Банат пристигнаха осем деца и младежи от Бело Блато (Лизнайт) начело с отец Стоян Калапиш.

Мястото на срещата не е избрано случайно. Липова е в непосредствена близост до манастира Мария Радна, най-голямото светилище на Дева Мария, където се съхранява чудотворната й икона. В района са и останките на крепостта на последния български цар Фружин. Градчето е известно с минералните си извори, а посещението на комплекса с минералните басейни бе една от атракциите в забавленията на децата.Незабравими дни, които ще останат в сърцата на всички, защото преминаха в дух на опознаване, разбирателство, нови приятелства, реализация на общи проекти, а на раздяла сълзите преляха от очите на мнозина с обещания за нови срещи в идните месеци. Николай Миркович, отчитайки отличните резултати на работата по проекта, обеща на всички още по една седмица лагер през лятото на 2015 г.

През цялото време на престоя в Румъния всички усещаха грижата от страна на Съюза на българите в Банат – Румъния, не само в лицето на неговия председател Николай Миркович, но и от страна на неговите членове, пряко ангажирани с проекта.

Повече снимки тук и тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар