вторник, 20 октомври 2015 г.

Стар Бешенов на гости на Бърдарски геран


Едно дълго отлагано гостуване се сбъдна между 15 и 17 октомври 2015 г. Връзките между двете села на банатски българи в Румъния и България по-често текат в посока от тук – натам, отколкото обратно, просто защото за палкенете в България имат по-голяма нужда от другото си родно място, което им дава сили и основание да отстояват самобитността на общността.
Посещението бе изпълнено с разнообразни изяви, та всеки да намери нещо за себе си.

От 11 ч. на стадион „Христо Ботев“ се игра футболна среща между сборните отбори на Бърдарски геран и Стар Бешенов. Футболът обедини млади и по-стари футболисти, а резултатът на приятелската среща 5:5 затвърди приятелства, създаде нови контакти и поводи за общуване.

Следобяда във фоайето на читалището изложба на три млади художнички от Стар Бешенов започна да посреща любителите на изкуството. Дебора Братан, Лизи Трънколов и Астрид Велчов представиха интересни, изработени върху стъкло картини, както и произведения в други стилове. Повече по темата вижте тук.

От 18,30 ч. многобройна публика изпълни големия салон в очакване на един забележителен с красотата и уникалността си концерт. Ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов, Танцов състав „Палкенче“ и Певческия състав при Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран създадоха празник, който дълго ще се помни. Банатски български ритми, български народни танци, песни и и красиви носии – една феерия на българското в различните му варианти.

Кметът на Стар Бешенов Георги Наков, припомняйки сключения договор за сътрудничество между двете общини Стар Бешенов и  Бяла Слатина през 2008 г., връчи плакети на подписалите го вече бивши кметове на Бърдарски геран Цветомила Спасова и на Бяла Слатина Венцислав Василев.

С благодарности за съвместната дейност и с пожелания за още по-големи съвместни начинания Георги Наков поднесе плакет и на настоящия кмет на Община Бяла Слатина Иво Цветков, както и на Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран.

Светлана Караджова получи специален почетен знак и документ за заслуги и от Съюза на българите в Банат, Румъния, от неговия председател Николай Миркович, за всичко, което е направила за банатските българи по целия свят с активната си дейност през годините.

Снимки от футболния мач.

Снимки от дните на гостуването.

Снимки от концерта фотограф Валери Лазаров.


1 коментар: