събота, 21 февруари 2009 г.

Фършанги 2009


Днес се усмихна слънце, времето се стопли и зарадва всички, които с трепет се готвеха за празника. Снежните виелици не можаха да спрат нито учениците, учещи в градовете, да се приберат в петък вечер (макар някои да ги измъкваха от преспите със спасителни екипи), нито Канал 1, чийто репортери преминаха през лоши пътища и перипетии, но успяха да дойдат днес. Тази вечер ще ни дават по новините от 20 ч.

Тази година за Фършанги имаше повече маскирани, повече участници и повече добро настроение. Със сигурност догодина всичко ще е поне утроено. А защо не да направим и фестивал?

На карнавал, като на карнавал! Имаше всякакви персонажи и всички бяха неузнаваеми – само по усмивките и очите полека-лека присъстващите започваха да се разпознават и да се смеят от сърце. Поради липса на коне, в шейната бе впрегнат мерцедес, а после, след като „мошулете” загряха вече нямаше нужда и от автомобил – сами теглеха шейната. Най-издръжлива се оказа „булката”, която сама изтегли накамарената шейна поне 20 метра.

Имаше и „бърборене” и спечелени монети, песни, музика, вино, смях и най-важното – всички накрая си направиха равносметка, че празникът стана прекрасен. Хей така – импровизиран, без сценарий, без особени приготовления (като изключим костюмите), но всичко вървеше като „по ноти” и със сигурност мнозина, които тази година бяха сред многобройната публика, догодина ще се включат в шествието като маскирани.

Читалищното настоятелство благодари от сърце на всички самодейци, на всички жители на селото, който се включиха с желание и много ентусиазъм в празника.

Фършанги с „мошулете” и карнавала отмина. Остават обаче още три дни до Пепеляна сряда, за да спазим традицията да каним и посрещаме гости, да празнуваме и се веселим.


1 коментар:

  1. Хахахаха, лудница :) много хубаво. Има ли още за разглеждане, догодина дайте малко повече инфо предварително за да може да дойдат и други да гледат :) като мене напримерно :)

    ОтговорИзтриване