събота, 23 януари 2010 г.

Бабинден 2010

На 21 януари 2010 г. в читалище “Съединение-1923” бе отбелязан народният празник „Бабинден”. Посветен на „бабите”-жените, които помагат при раждането на децата. Посветен на младите булки и невести, които раждат.

Тъй като в Бърдарски геран нямаме акушерка, честването на този ден е подчинено главно на желанието да се засвидетелстват почит, уважение и признателност към хората, които помагат за идването на бял свят на децата и се грижат за здравето на всички в селото ни.Представител на медицинските лица на празника бе Богдан Атанасов. През дългогодишния си стаж много пъти се е налагало да бъде баба-акушерка, медицинска сестра, фелдшер, но за всеки от нас той е „докторът”. Спомняйки си с вълнение изминалите години, той разказа на присъстващите вълнуващи мигове, свързани със случаи при раждане на деца в различни ситуации - вкъщи, в линейки.

Някои от присъстващите жени, си припомниха интересни мигове, свързани с раждането на деца от тях или техни близки. Сред всички нас бяха и представителки на 1949 набор, тези, които са родени в първия родилен дом в Бърдарски геран.Една от тях – Лиза Францова Пенкова си спомни (по разкази от своята майка), че тя е първото момиче, родено в родилния дом, заобиколена от трима „кавалери”- Любен Гюров Бобойчев, Петър Петров Мирчев и Иван Михайлов Кюрчев.

Празникът ни продължи с танци, веселба, индивидуални изяви. Ето и останалите до края:

Няма коментари:

Публикуване на коментар