понеделник, 23 август 2010 г.

На празник в Буковец

Малките танцьори от танцов състав „Палкенче” към Народно читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран показаха красотата на банатския български фолклор, както и умението им да танцуват български народни танци по време на честването на 80-годишнината на Народно читалище „Просвета” в с.Буковец, община Бяла Слатина.
С тях бе и певицата Цветана Бобойчева, солистка в спектакъла „Хайдат, брайкя, да се пребереми”.

Духова музика разбуди малкото село Буковец в утрото на 21 август. Читалищното настоятелство в селото и председателя му Иван Стоянов това бе повод да създадат празник – пъстър, запомнящ се и изпълнен с много радост.

За да почетат родолюбивото дело, продължаващо вече толкова години, на празника се събраха инж.Венцислав Василев, кмет на Община Бяла Слатина, народният представител Георги Божинов, Славка Цанкова, зам.-кмет „Хуманитарни и социални дейности”, кметове на населени места в общината, Светлина Берова, председател на СДС – Б.Слатина, много приятели от близо и далеч.

Припомняйки си дългата история на това огнище на култура, през поздравите в слово, песен и танц, дейците на културата в общината превърнаха събитието в невероятно преживяване. Певческата група към пенсионерския клуб в с.Соколаре, певиците от с.Нивянин и група „Авлига” от с.Малорад, както и много индивидуални изпълнения допринесоха за музикалното богатство на празника, а танцьорите от с.Галиче показаха умението си да интерпретират фолклорните ритми по своеобразен начин.

Валентина Алексиева с китка от народни песни завъртя кръшно хоро, което вдигна млади и стари на крака и изпълни селския мегдан с танцуващи, така както е било някога, във времето, което помни първите години на Народно читалище „Просвета”.

Снимките са само на самодейците от Бърдарски геран, но повече кадри от празника можете да видите тук http://picasaweb.google.com/vestitelbsl1/21082010#

Няма коментари:

Публикуване на коментар