вторник, 31 август 2010 г.

"Хайдат, брайкя, да се пребереми" - в Русе


На 29 август 2010 г. Народно читалище "Съединение-1923" - с.Бърдарски геран направи подарък на банатските българи в Русе като представи своя спектакъл "Хайдат, брайкя, да се пребереми". Повече от 200 човека изпълниха залата на Народно читалище "Зора" и бурно аплодираха самодейците, които за пореден път показаха, че трудът, който полагат неуморно, дава плодове. Нужно е само желание да срещнеш другия и да му подариш частица от родното, да събудиш спомените, да възродиш паметта, да оживиш сърцето, за да бъдем докоснати всички заедно от идеята за общност - такава каквато е била в миналото и такава, каквато я живеем тук и сега, с поглед отправен в бъдещето.


С помощта на Католическата енория в Русе, която любезно отвори вратите си за нас, с усмивките и гостоприемството на хората, най-вече с финансовата подкрепа на фирма "Бултекс", чиито собственици Генади и Цецка Петрови поддържат активни родовите си връзките с Бърдарски геран, самодейците бяха посрещнати подобаващо - като скъпи гости, с благодарност за тази среща, която оживи поне за малко общността на банатските българи в Русе.


Спектакълът привлече вниманието на мнозина почитатели, които на свой ред откриха богатството, красотата и чара на банатския български фолклор, имаха възможността да се уверят, че едно малко село може да излъчва послания, които крепят връзките помежду ни, развиват контактите и проправят пътищата към бъдещи сътрудничества.

3 коментара:

 1. Ние ще бъдем ученици във втори и трети клас. Ако в училище имаме преразказ за-най хубав преживян ден от лятната ваканция и двамата ще посочим денят в ,който за пръв път се срещнахме с децата от състав "ПАЛКЕНЧЕ".
  Радвахме се много и решихме и ние да се научим да танцуваме като Вас.
  Поздравяваме Ви наши бъдещи приятели. Бъдете живи , здрави и успехи в училище.
  Иван Димитров Банчев и Иван Красимиров Кръстев от с. Щръклево.

  ОтговорИзтриване
 2. Petranka sam . Vidjah si chitalishteto v koeto sam recitirala mnogo pati , kato malko momichence

  ОтговорИзтриване