неделя, 30 януари 2011 г.

За първи път фестивал „Фършанги” в Бърдарски геран - 6 март 2011 г.


По инициатива на Народно читалище „Съединение-1923” на 6 март 2011 г. ще се появи фестивал, който ще събира всяка година в с.Бърдарски геран желаещите да изживеят вълшебството на карнавала. За банатските българи Фършанги (унг. Farsang, нем. Fasching) са трите дни на карнавално веселие от последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда. Сред православните е известен като "Заговезни".

В Католическата Църква по цял свят преходът между обикновеното литургично време и времето на Великия пост преди Великден се отбелязва с карнавални шествия и всеобщо веселие. Изживяване на няколкодневен контролиран хаос, който излиза на площадите, по улиците, замайва с пъстротата на костюмите и неочакваността на закачките, когато всеки взема чужда роля, маскира се и участва в завихрящото веселие.

На Пепеляна сряда, когато свещеникът в храма поръсва с пепел главите на вярващите с думите „Спомни си, човече, че си прах и на прах ще се превърнеш”, се слага край на тази феерия с цел активността да се насочи към човешката душа за подготовката й по време на поста в очакване на най-великото събитие - Възкресението.

Фестивалът „Фършанги” запазва най-добрите традиции на празника и в неговото първо издание ще може да участвате според силите и желанието си. Освен многобройните участници от Бърдарски геран, очаквайте групи от селата Гостиля, Асеново и Трънчовица. Както и многобройните приятели на Бърдарски геран от близо и далеч, дошли да допринесат с фантазията, костюмите и доброто си настроение за успешните първи стъпки на фестивала.

Логото на първото издание на фестивала е създадено от Петя Мойзис – Бобойчева от Бърдарски геран. То не е окончателно, а е по-скоро опит да дадем началото на конкурс за създаване на официално лого. Конкурсът ще бъде обявен за отворен на 6 март и ще тече до 1 септември. След това изпратените до читалището проекти ще бъдат разгледани и избран най-добрият като идея и изпълнение, който ще остане официално лого на фестивала за в бъдеще.

За предварителна регистрация на индивидуални участници, които не са в някоя от посочените по-горе групи, пишете на адрес saedinenie.1923@gmail.com като посочите името, възрастта и населеното място, от което идвате. Така ще можем да знаем колко маскирани да очакваме.

За децата обявяваме конкурс за детска рисунка на тема „Фършанги” или вариант на детско лого на фестивала. Комисия ще избере най-сполучливите детски рисунки и варианти за детско лого, които освен награди ще получат шанса да бъдат детския знак на карнавала до следващия фестивал догодина и до следващия конкурс. Творбите изпращайте до 3 март 2011 г. на адрес „Народно читалище „Съединение-1923”, ул.”Димитър Благоев” № 46, 3259 с.Бърдарски геран.

Ще можете да посетите в залите на читалището:

- Кулинарна изложба с типични банатски български ястия за Фършанги, подготвена от Мария Иванова (Асеново);

- Изложба на декоративни изделия от природни материали, подготвена от Мария Пенкова (Бърдарски геран)

- Изложба на детски рисунки и варинти на детско лого на тема „Фършанги”

Програма на фестивала:

9,30 ч. – Посрещане на гостите и регистрация

10,00 ч – Литургия

11,15 ч. – Хумористичен концерт в салона на читалището

12,00 ч. – Шествие по улиците на Бърдарски геран и увеселение на площада

14,00 ч. – Бал с маски

Няма коментари:

Публикуване на коментар