събота, 8 януари 2011 г.

За родовете - опит и нови идеи

В уютно затоплената малка зала на Народно читалище „Съединение-1923” с.Бърдарски геран на 8 януари бе представена втората част на поредицата „Родовата памет на банатските българи”. Освен редакторът на поредицата Светлана Караджова, присъстваха някои от авторите, представители на описаните родове, почитатели на историята, както и интересуващи се от процесите, протичащи в общността на банатските българи.

Тъй като изданието вече е добре познато от публикациите и видеоматериалите по темата от представянето в София, жителите на Бърдарски геран днес приеха книгата подготвени и очакващи с нетърпение да прочетат поместените разкази. Целта на срещата бе да се състои един непринуден разговор за опита, натрупан през тези две години на събирателство и издаване на подобни книги, както и да се нахвърлят идеи за следващите части през идните години.

Светлана Караджова отново спомена за възрожденското дело на дарителите, благодарение на чиято щедрост тези книги имат възможност да излизат, за участието на художничката Мария Гюкова, чийто баща е добре познат на жителите на Бърдарски геран, тъй като това е родното му село. Макар и живееща в Болоня, с кориците, които създава, Мария отново се връща в това малко село – заради паметта на баща си и заради всички банатски българи навсякъде по света.

От авторите в това издание на срещата присъстваха Валентина Бобойчева, проф. Иван Калчев и Никола Мичев, които споделиха с аудиторията своя опит, трудностите и удовлетвореността от издирването и писането на родовата им история. Имаше идеи как да се развие изданието в бъдеще и какво би го направило още по-ценно.

Обявено бе началото на кампанията за набиране на материали и финансови средства за издаването на третата част на поредицата, която започва от днес, 8 януари. Крайният срок за изпращане на родови истории е 1 юли, за дарения – до началото на септември, а представянето на новата книжка да стане в края на септември или началото на октомври 2011 г. в София.

Повече снимки тук: http://picasaweb.google.com/banatskibalgari/VeXybI#

Няма коментари:

Публикуване на коментар