петък, 13 януари 2012 г.

Отчет на дейността през 2011 г.Отчет за дейността в Народно читалище „Съединение1923”
с. Бърдарски геран,общ.Бяла Слатина, обл. Враца
за периода 2011 година

Отчетът е приет на годишно отчетно събрание, проведено на 12 януари 2012 г.

Измина още една година от нашата съвместна дейност в Народно читалище”Съединение-1923”. Година, изпълнена с упорита дейност,  с много изяви в родното ни село, в България и чужбина. Едногодишната ни дейност ще групирам в няколко пункта:

І. Изяви на самодейните колективи на родна сцена и в страната: Занизаха се просто неусетно дните за репетиции и изяви. Отпразнуването на отбелязаните в годишния план празници; седенките, по време на които спонтанно изникваха все нови идеи за сбирки; концертите, изнесени на нашата сцена. Зароди се идеята за превръщането на празника „Фършанги” във фестивал, с участието на банатски българи от с.Гостиля, Асеново, Трънчовица, с Щръклево. Акцент във фестивала бе изпълнението на  ансамбъл „Брест” от с. Брещя, Румънски Банат.
Априлският концерт отбеляза една година от дебюта на детския танцов състав „Палкенче” под ръководството на хореографката Маргарита Тошкова. Незабравимо е и участието ни във фестивала  в с. Асеново „Банатските вкусотии – традициите на моето село”. И тук се представихме повече от успешно. Изложбата на красиви сувенири, изработени от д-р Мария Пенкова, сватбарската сладка пита, направена от  момичетата на танцов състав „Палкенче”(детската група), създадоха много добро настроение и хубави спомени.
А в края на лятната ваканция самодейните колективи дадоха възможност на гостите и жителите на Бърдарски геран  да се докоснат отново  до магията и вълнението  в голямото семейство на читалището ни. Концертът се осъществи по проекта „Работилница „От имало едно време до Network”, финансиран по програма „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата помощ  на Фондация „Америка за България”.
На 30 декември Народно читалище „Съединение-1923” представи на многобройните си почитатели по цял свят своя концерт „Въз Бетлема”. Този път концертът бе осъществен в благодатната атмосфера на дарителски инициативи. 

Изложба във фоайето на читалището от красивите сувенири, изработени от природни материали от д-р Мария Пенкова посрещаше гостите. Бетлемът на Петя Бобойчева пък подканяше всички да очакват с още по-голямо нетърпение срещата с пиесата, обявена в програмата. Със затаен дъх публиката потъна в красотата на песента „Тиха нощ”, изпълнявана от певческия състав, а завесата се вдигна, за да представи за пръв път пиесата „История една”. Автор на текста е отец Койчо Димов, сценография и режисура – Петя Бобойчева, в ролите – Цветомила Бобойчева и Стоян Гюров. Другата изненада на вечерта бе сценката „В сладкарничката малка”, чийто автор е Иванчо Франев. В ролите – Иванчо Франев и Петрана Иванова, подпомагани активно от целия певчески състав при читалището. Зимни детски песнички и буйни ритми от различни етнографски области се редуваха, а час и половина премина наусетно и за участниците и за зрителите.

ІІ. Турнета в чужбина и гости от чужбина:
- от 08.-10.VІІ. – самодейните състави гостувахме в Сръбски Банат - с. Иваново.
- от 15 до 17.VІI - Стар Бешенов ни гостува със самостоятелен концерт на 16.VІІ.2011г.
-от 14 до 16.VІІІ. - гостувахме на Стар Бешенов, Румъния.
С усмивка на лице, слънчеви, жизнерадостни и щастливи подрастващите от танцовия състав” Палкенче” завладяха душите и сърцата на многобройната публика, която не спираше да аплодира тяхното умение и талант в изпълнението на  банатски танци и танци на българския фолклор, у нас и в чужбина. Отлично се представиха и младежите, приковали аудиторията  с грация и хармония в своите изпълнения.

ІІІ. Проекти:
-         месец Март- Фондация „Лале” и тази година подкрепи  наша идея - проектът „Всички поколения заедно”, разработен от Светлана Караджова. Общата стойност на проекта е 6 473лв, а отпуснатата сума от фондацията „Лале” е 3 918лв. Идеята да се разгърне дейността на функциониращия дневен център, като се създадат условия дейността да прерастне и да обхване всички поколения. Превърната е една от пустеешите зали във функциониращо пространство, осигуряващо контакти, изяви и културни дейности. Първа инициатива е и  организирането на фестивала „Фършанги”. Проектът „Всички поколения заедно” бе избран от Фондация „Лале” за проект на  м. Юли.
-         месец Юни - Отново сме включени в „Живо наследство” – Народно читалище „Съединение 1923” – с.Бърдарски геран се класира сред деветте одобрени проекта за продължаващи инициативи. С миналогодишното ни участие бе създаден спектакълът „Хайдат, брайкя, да се пребереми”, а тази година проектът се нарича „Работилница „От „Имало едно време” до Network”. Създател и на двата проекта е Светлана Караджова. Продължителноста му е осем месеца от края на юни до Фършанги 2012 г. на 19 февруари. Общата стойност на проекта е 4728 лв., а финансирането от Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) е на стойност 2 500 лв.

Основната цел на проекта „Работилница „От Имало едно време” до Network” е да се даде възможност за усвояването на практически умения за създаване на материалните знаци на културата на общността с цел пренасянето им през времето и завръщането им като неразривна част от активния статус на днешните поколения. От разказите, започващи с „Имало едно време” и носталгията по някогашните спомени чрез проекта ще бъдат извикани за нов живот занаятчийски умения, които да дадат шанс на хората да създават предмети, знаци и символи на общността. Цялата дейност на Работилницата ще е насочена към организирането на празничния базар по време на Фестивала „Фършанги”. В „Работилницата” през осемте месеца се случиха и  ще се случат събития като:
- Фотоизложба „Моят поглед към традицията”
- Презентации на любителски филми на същата тема
- Благотворителен концерт за Бъдни вечер – „Въз Бетлема” („При Витлеем”)
- Изложение и базар по време на Фестивала „Фършанги”

- месец Юли - Одобрени сме по програмата „Глобални библиотеки” - Нашето читалище получи оборудване, обозначено като Пакет №5 Б за библиотеката – три компютъра, многофункционален принтер, мултимедия с екран. Програмата „Глобални библиотеки- България” е съвместна инициатива на Министерството на културата и Програмата на ООН. Целта е да се  улесни достъпа до информация, знания, услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки.

ІV.Представяне на книги:
- Представяне втората част на поредицата „Родовата памет на банатските българи”-редактор Светлана Караджова
- Среща с поета Дамян  Францов и неговото творчество
- „Празничната трапеза на банатски ястия от с. Асеново”, създадена по проект по програма „Живо наследство” през 2010 г. от НЧ”Петър Парчевич”-Асеново
- „Буквар и читанка” - автори Августин Калапиш и Огнян Цветков от Иваново.

V. Творчески постижения:
- разрастване на танцов състав „Палкенче” с още две възрастови групи – едната до 7-годишна възраст, а другата – над 30-годишна възраст.
- ушиване на нови носии

VI. Придобивки
-         По проекта „Работилница „От Имало едно време до Network” са закупени видео камера, фотоапарат и осем броя табла за изложби
-         От събраните средства в предизборната кампания са закупени ново DVD и флаш-памет.
-    Нови завеси за сцената като закупуването на плата дължим на участието на Танцов състав „Палкенче” в предизборните събрания на отминалите местни избори, както и на събраното от наемите за салона от предизборните събрания. Платът за тежката завеса, която от десетилетие вече не работеше поради изгниването й, също е закупен от тези средства.

I. Дейност на Читалищното настоятелство и секретар-библиотекаря:
- Проведени са 30 заседания на настоятелството.
- Архивирана е документацията.
- В момента продължава инвентаризацията на цялото имущество  и книгите.

Необходимо е малко по-голяма сериозност от страна на някои от членовете на читалищното настоятелство при свикване и посещение на заседанията, при изпълнение на поставените задачи относно архивиране, инвентаризация .

VІІI. Дарения – за пореден път искам да изкажа благодарност към всички спонсори, обърнали сърцата си към  читалищната дейност:

- Във основания фонд „Помощ за танца” Снежана Карабенчева дари 100 евро, Цветана Караиванова – 500 лв., Ирина Босилкова – 200 лв. и платове за носиите, Ани Мирчева -спонсор за носии, грамоти, подаръци.

- Спонсори за турнетата – Фирма „Виктория-ООД” - Атанас Караиванов - 3035лв. за турнето в Румъния. Цветомила Спасова – подсигури пари за турнето в Сърбия.
- Помощ от всички, взели участие при скрояване и ушиване на носиите за малки и големи танцьори.
- За превозване на дърва за огрев – Райна Гюрова дари средства за заплащане на превоза
- Благодарим на хореографката г-жа Маргарита Тошкова за напрегната работа с танцовия състав”Палкенче” и за постигнатите успехи в България и чужбина.
- Благодарим и на Светлана Караджова за създадените проекти.
 И не на последно място искам да благодаря на всички, който през изтеклата година винаги бяха готови да помогнат с нещо – почистване, подреждане, закупуване, скрояване, шиене, репетиции и т. н.

Убедихме се отново, че всичко може да стане с общи усилия. С разцепление до никъде не се стига. Самодейност е имало, има и ще има и след нас!

2 коментара:

  1. Браво, колеги, за тази огромна дейност, която имате през изминалата година!Успех и нови върхове през настоящата!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво!!!!!! На нас ни предстои тепърва да откриваме читалище и се вдъхнових от вас приятели, благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване