неделя, 1 януари 2012 г.

Коледно-новогодишен концерт „Въз Бетлема”На 30 декември Народно читалище „Съединение-1923” представи на многобройните си почитатели по цял свят своя концерт „Въз Бетлема”. Този път концертът бе осъществен в благодатната атмосфера на много дарителски инициатиативи. 

Салонът посрещаше своите гости с обновен вид – нови завеси красят вече сцената, а закупуването на плата дължим на участието на Танцов състав „Палкенче” в предизборните събрания на отминалите местни избори. С хонорара от тези участия е закупен плата на сияещо изглеждащата сцена. Тежката завеса, която от десетилетие вече не работеше поради изгниването на плата, вече тържествено се спуска и вдига, греейки в своето тъмночервено със златни ресни велоколепие. Ушиването на всички завеси дължим на Мария Караджова – председател на читалищното настоятелство.

Изложба във фоайето на читалището от красивите сувенири, изработени от природни материали от д-р Мария Пенкова посрещаше гостите с подканящото предложение парите, събрани от продажбата на експонатите, да бъдат дадени за ушиване на костюми за певческия състав.
Бетлемът на Петя Бобойчева пък подканяше всички да очакват с още по-голямо нетърпение срещата с пиесата, обявена в програмата.

Със затаен дъх публиката потъна в красотата на песента „Тиха нощ”, изпълнявана от певческия състав, а завесата се вдигна, за да представи за пръв път пиесата „История една”. Автор на текста е отец Койчо Димов, сценография и режисура – Петя Бобойчева, в ролите – Цветомила Бобойчева и Стоян Гюров.

Другата изненада на вечерта бе сценката „В сладкарничката малка”, чийто автор е Иванчо Франев. В ролите – Иванчо Франев и Петрана Иванова, подпомагани активно от целия певчески състав при читалището.

Зимни детски песнички и буйни ритми от различни етнографски области се редуваха, а час и половина премина наусетно и за участниците и за зрителите.


По време на концерта Нора Янева отново представи своята идеи да дарява направени от нея цветя от плат, които да се продават на цена от пет лева и приходите да отиват във фонда за Бърдарски геран. Конкретното предложение, което се избистри в периода на тази кампания е, парите от продадените цветя да отидат за ремонт на детската площадка в селото. Благотворителната инициатива срещна много привърженици и 20 броя цветя бяха разпродадени от началото на кампанията на 17 декември до края на месеца.

Споделянето на концерта ни в световен мащаб е възможно благодарение на закупената видео камера по проекта „Работилница „От Имало едно време” до Network”, благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи”по програма “Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

2 коментара:

  1. Браво! Страхотни ентусиасти сте! Много ви се радвам на всичко, което правите! Да е здрава и щастлива новата година. Желая на всички ви мир, благоденствие и успех в прекрасните ви начинания.

    ОтговорИзтриване