четвъртък, 19 април 2012 г.

Трета среща на банатските българи в София


За малката банатска българска общност в България срещите в София са знакови – те са напомняне, нови познанства, реклама и най-вече много-много приятни преживявания. През далечната 1984 г. в ЦУМ е организирана първата среща, когато самодейците на Народно читалище „Съединение-1923“ – с.Бърдарски геран изнасят концерт и участват в мащабно организираната проява. През 1998 г. отново Бърдарски геран е организатор на втората подобна среща в София, този път в читалище в район „Илинден“.

Третата среща, след доста дългото прекъсване, вече е факт. Тя се състоя на 17 април 2012 г. и бе организирана от Държавната агенция за българите в чужбина, Дружеството на банатските българи в България, Народно читалище „Съединение-1923“ – с.Бърдарски геран и Народно читалище „Славянска беседа“ – София, което подсигури залата.

Срещнаха се стари приятели, завързаха се нови познанства, обмениха се идеи и най-вече почти два часа публиката и изпълнителите преживяха вълшебството на завръщането и активния живот в общността.

Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи и кмет на Бърдарски геран, прикани всички да се върнат поне за времето на кратката среща в родните си села, откъдето са тръгнали всички банатски българи и да се опитат да намерят сили, воля и желание да им помогнат. Паметта и културата на банатските българи се носи именно от селата, от хората, живеещи там, затова нека връзката между напусналите ги и останалите там, да не се прекъсва, защото е живителна и за двете страни.

От името на Държавната агенция за българите в чужбина приветствие отправи Йордан Колев, референт за българите в Румъния и Сърбия, който от десетилетия работи с банатските българи в трите държави.

Народно читалище „Съединение-1923“ показа мащабността на своята дейност, започвайки от  водещата концерта Мария Караджова, председател на читалището, Певческия състав с ръководител Иванчо Франев, Танцовия състав „Палкенче“ с трите си възрастови формации, солистите Милчо Петров, Антония Ронкова и Цветана Бобойчева.

Младите Александър Живков, Ралица Велчева, Катина Цолова и Гергана Живкова от Дружеството на банатските българи се погрижиха за организацията като домакини и подготвиха почерпката за цялото събрано множество, допринасяйки за неповторимата атмосфера на събитието с грижата и всеотдайността си.

Сред публиката бяха приятели на банатските българи като певеца Илия Луков, историка Благовест Нягулов, написал най-доброто до момента историческо изследване на общността, представители на Министерство на външните работи, журналисти, студенти по антропология и много-много други, които дори да не са банатски българи, докоснали се веднъж до магията на тази общност, остават завинаги свързани с нея.

Концертът може да бъде видян тук в снимки и Видео

Няма коментари:

Публикуване на коментар