понеделник, 23 април 2012 г.

Банатски българи сред пъстротата на фестивала „Живо наследство“


За пета година Фондация „Работилница за граждански инициативи“ събира на едно място хора от различни краища на страната, представители на различни етнографски групи, всяка уникална и пазеща традициите и обичаите, предавайки ги на младите.

Банатските българи от Бърдарски геран и Асеново за втора година участват със свои проекти в програма „Живо наследство“ и допълват с колорита си завладяващия нетрадиционен фестивал в Борисовата градина.

В конкурса за снимка на тема  „Моето живо наследство“ банатските българи обраха първите места и в двете възрастови групи – Веселин Генов от името на Народно читалище „Съединение-1923“ – с.Бърдарски геран и Камелия Ангелова от Народно читалище „Петър Парчевич“ с.Асеново спечелиха награди от по 500 лв, който Фондацията предоставя на читалищата за нови иницативи в посока на опазване на наследството.

Кукерски обичаи, фолклора на банатските българи, танците на капанците и каракачаните, плетене на чорапи и на шарени коланчета, предене на пухкава вълна, изработка на аксесоари и шарени пана от плъстена вълна, плетене на кошнички от леска са само част от всички неща, които можаха да бъдат видени на лятната сцена в Борисовата градина.

Програмата "Живо Наследство" се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България" и е насочена към подкрепа на инициативи за опазване и представяне на местното културно материално и нематериално наследство с активното участие на местните жители. Освен опазването и развиването на наследството и културата, "Живо наследство" има за цел да мотивира и обедини гражданите при изпълнението на тези инициативи, които ще се основават на принципа на доброволното участие и партньорство.


Стотици снимки можете да видите тук и тук, както и филма за банатското българско участие на фестивала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар