петък, 1 юни 2012 г.

Танцов състав "Палкенче" на фестивал в Белоградчик


Във връзка със спечеления от Веселин Генов конкурс на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ за есе и снимка на тема „Моето живо наследство“ и предоставените 500 лв. за финансиране и реализиране на младежка инициатива в областта на живото наследство, младежите и децата от Танцов състав „Палкенче“ ще участват в нова инициатива.

Името й съдържа доза загадка и приканва всички почитатели на банатските българи да последват младите хора по пътя на  „Фолклорът – традиция, забавление, туризъм и още нещо“. Целта на инициативата е участие в традиционния фолклорен фестивал „От Тимок до Искър“, който води началото си от 1968 г. Тази година се провежда на 9 юни от 9,30 ч.

Основните цели, които организаторите на над четиридесетгодишния фестивал си поставят, са да продължи съхраняването, популяризирането и развитието на фолклора от Северозападна България;  да изпълнява възпитателна и познавателна роля за младото поколение; да привлича туристи и гости на общината и ценители на културния туризъм. Организатори на фестивала са: Министерство на културата, Областна администрация - Видин, Община Белоградчик, Младежки дом, Детски комплекс, Народно читалище „Развитие”, Исторически музей. Място на провеждане - летен кинотеатър „Гъбите” и централен площад.

Младежите и децата от Танцов състав „Палкенче“ ще участват във фестивала, представяйки банатския български фолклор. Същевременно те ще се запознаят с фолклора на торлаците, ще се докоснат до занаятите, практикувани в този край. След изпълненията ще посетят Белоградчишките скали и пещерата Магурата, съчетавайки обичта си към фолклора с желанието да опознаят родината и да се докоснат до нейните забележителности.

Целта е след непосредствения досег  със събитието, с многобройните участници на фестивала  и запознаването със забележителностите като Белоградчишките скали и пещерата Магурата, у тях да се затвърди убеждението, че участието им в дейността на читалището може да допринесе за всестранното им развитие. Обичта към фолклора може да се преплита с обичта към красотата на родината, към природата и към всичко, което съставя нашият свят, този, в който ни е дадено да живеем и който можем да променим към по-добро само чрез активната си позиция и участие.

Инициативата е реализирана по проекта на Народно читалище „Съединение-1923“ – с.Бърдарски геран „Работилница „От имало едно време до Network“, осъществяван благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи”по програма “Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар