сряда, 22 август 2012 г.

На фестивал в Асеново - достойно представяне на общността


За втора поредна година колективът на НЧ „Петър Парчевич – 1927“, с.Асеново , организира фестивала „Банатски вкусотии – традициите на моето село“. Проектът е финансиран от фондация „Америка за България“ в рамките на сдружение „Платформа  АГОРА“.

Денят започна с тържествена литургия в храм „Св. Троица“, отслужена от отците Евгени Рожански и Венцислав Николов от Плевен и отец Стефан Калапиш от с. Трънчовица.

В програмата тази година се включиха не само представители на банатската общност. Над 500 кулинари от 26 села от област Плевен и региона се съревноваваха за първите места. Журито, съставено от 3 члена с председател г-н Иван Звездев,  дегустира около 100 ястия. Награждаването се състоя в три категории: „Най-вкусно традиционно ястие“, „Най-автентично традиционно ястие“ и „Най-атрактивен щанд“.

Участници в кулнарната надпревара от Бърдарски геран тази година бяха:

Мария Караджова, която предложи емблематичните тачки! Петя Мойзис-Бобойчева с галушки на суво, които изглеждаха като по книга! Таня Гласнова бе приготвила неповторимите крофилчета с джумерки, а Катерина Велчева показа майсторството на дебелото точно!

Към събитието бе организирана и богата фолклорна програма, поднесена от гостуващи самодейни състави. За пореден път ТС „Палкенче“ представи Бърдарски геран  с един достоен за овации мини концерт и представи най-новата си разработка с хореографа Мирослав Аспарухов – сюитата Северняшки танц, включваща елементи от танците  „По гроздобер“, „Копаница“ , „Гъмзовяна“ и „Гроздана“.


Благодарим на организаторите за поканата и им пожелаваме бъдещи творчески успехи и още повече участници от близо и далеч!

Повече снимки тук

Ралица Велчева 

Няма коментари:

Публикуване на коментар