сряда, 9 януари 2013 г.

И отново е време за фестивала "Фършанги"Каним Ви на фестивал!

На 9 февруари 2013 г. Бърдарски геран отново ще стане център на фестивала „Фършанги“. За трети пореден път ще се съберат банатски българи от близо и далеч, ще дойдат техни приятели и всички, за които традициите и паметта за миналото се преливат с днешния живот, за да могат да продължат в бъдещето. 

Освен традиционното шествие на маскираните участници, отново ще има базар, на който ще можете да намерите сувенири, кукли в банатска българска носия, различни занаятчийски изделия и др.

Очакваме Ви да станете част от феерията на празника, който тази година ще бъде само в един ден при следната програма:

 ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

 9 февруари 2013 г.

 10,00 ч. – Пристигане на участниците и работна среща на ръководителите на групите
 10,30 ч. – Откриване на фестивала и шествие
 След шествието веднага следва Хумористичен концерт в салона на читалището.

Събитието във Фейсбук

..............

За банатските българи Фършанги (унг. Farsang, нем. Fasching) са трите дни на карнавално веселие от последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда. Сред православните е известен като "Заговезни". Всяка година в с. Бърдарски геран желаещите ще се събират за да изживеят вълшебството на карнавала.

В Католическата Църква по цял свят преходът между обикновеното литургично време и времето на Великия пост преди Великден се отбелязва с карнавални шествия и всеобщо веселие. Изживяване на няколкодневен контролиран хаос, който излиза на площадите, по улиците, замайва с пъстротата на костюмите и неочакваността на закачките, когато всеки взема чужда роля, маскира се и участва в завихрящото веселие. 

На Пепеляна сряда, когато свещеникът в храма поръсва с пепел главите на вярващите с думите „Спомни си, човече, че си прах и на прах ще се превърнеш”, се слага край на тази феерия с цел активността да се насочи към човешката душа за подготовката й по време на поста в очакване на най-великото събитие - Възкресението.

Във фестивала участват не само католици, но и всички, за които карнавалът е част от празничната картина, начин да се позабавляват и да намерят нови вълнуващи преживявания.

1 коментар: