вторник, 12 февруари 2013 г.

Фършанги 2013
За трета поредна година карнавалният фестивал „Фършанги“ разтресе Бърдарски геран, изпълвайки зазименото ни сгушено селце с музика, смях, танци и безгранично веселие!
Читалище „Съединение-1923“ възстанови карнавала преди шест години като започна с едва около петнадесет ентусиасти от танцовия състав. Инициативата набираше скорост с годините и през 2011 г. Фършанги се превърна във фестивал, който събира банатски българи от близо и далеч, за да отпразнуват заедно последните дни преди началото на великденския пост.

Организирани групи банатски българи от селата Гостиля и Асеново за пореден път се включиха към празника, а тази година можем да се похвалим и с нови приятели от близките православни селища! Ето защо с радост и гордост бихме искали да споделим, че карнавалното шествие бе най-голямото до момента. За пръв път участва група от с. Търнава, община Бяла Слатина, които с толкова ентусиазъм се включиха във феерията, че се надяваме догодина да бъдат наши гости отново!

Начало на „Фършанги 2013“ даде Светлана Караджова – кмет на Бърдарски геран, и само минути след това шествието се разстла по централните улици на Бърдарски геран. Добро настроение, смях и танци  във вихъра на мелодиите , изпълнявани от духовата музика от село Търнава, заразяваха многобройната любопитна публика, опитваща се да разгадае кой кого е!
Фършанги идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching. Това представляват трите дни на карнавално веселие от последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда. Сред православните християни този период е известен като "Заговезни".

В Католическата Църква по цял свят преходът между обикновеното литургично време и времето на Великия пост преди Великден се отбелязва с карнавални шествия и всеобщо веселие. Изживяване на няколкодневен контролиран хаос, който излиза на площадите, по улиците, замайва с пъстротата на костюмите и неочакваността на закачките, когато всеки взема чужда роля, маскира се и участва в завихрящото веселие.

На Пепеляна сряда, когато свещеникът в храма поръсва с пепел главите на вярващите с думите „Спомни си, човече, че си прах и на прах ще се превърнеш”, се слага край на тази феерия с цел активността да се насочи към човешката душа за подготовката ѝ по време на поста в очакване на най-великото събитие – Възкресението.

След обиколката, по време на която любезни домакини посрещаха пред домовете си нашите симпатични „мошуле” и ги гощаваха с вкусни изкушения и напитки, дружината се спря отново в двора на читалището за още няколко танца. През целия ден там бяха разположени щандове на занаятчии и майстори с разнообразни таланти и произведения – от месни деликатеси до дърворезба. Така че можем да се похвалим и с прохождащ уникален, пъстър базар, представящ традиция, качество и личен труд , който следва да насърчаваме.

След шествието дойде ред и на хумористичния концерт, който самодейците усърдно готвеха през последните месеци. В отопления салон на читалището местата не стигнаха, за да поберат многобройната публика! Тазгодишната програма определено се оказа по-различна, по-разчупена, по-нестандартна и определено се хареса на присъстващите..както и на самите участници в нея! 

Наистина Фършанги 2013 се превърна в незабравим празничен ден, изпълнен с емоция и щастие, с усмивки и хора, хванати за ръце..не просто в един танц, а в традиция, в писането на нашата история и в създаването на общи спомени, изграждащи истински приятелства и дори цял един живот! Приятно гледане!
Ралица ВелчеваОтворете видеото в нов прозорец, за да се насладите на пълната картина на фестивала!

Няма коментари:

Публикуване на коментар