четвъртък, 2 май 2013 г.

Банатските българи на фестивала „Врачанска пролет“


Още през март община Враца отправи покана към Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран за участие на Танцов състав „Палкенче“ в осмото издание на фестивала „Врачанска пролет“. Тази година фестивалът се проведе на 29,30 април и 1 май, а участието на банатските българи бе във финалния ден. 

Над 700 танцьори и певци участваха тази година, а с пъстро и шумно дефиле състави за народно творчество от цяла България, от Индонезия, Сърбия, Гърция и Украйна преминаха през пешеходната зона на Враца и създадоха празнично настроение в майския ден.

В програмата на фестивала са включени поредица от концерти на открито с участието на духови оркестри, състави за автентичен фолклор, танцови ансамбли и индивидуални изпълнители. Най-много овации събраха майсторите на украинския гопак, гръцкото сиртаки и влашката ръченица.

Целта на празника е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони, както и запознаване с фолклора на гостуващите държави. Фестивалът е възможност за създаване на нови контакти и приятелства, както и възможност на гости от различни страни и региони  да разгледат интересни туристически обекти и природни дадености на Враца.

Повече снимки тук 

Светлана Караджова


Няма коментари:

Публикуване на коментар