понеделник, 17 юни 2013 г.

Десети събор на католиците от България - Ореш, 15 юни 2013


Народно читалище "Съединение-1923" - с. Бърдарски геран участва за пореден път в традиционния фолклорен събор на католиците се проведе в свищовското село Ореш. Кметът на Ореш Любомир Иронов и кметът на община Свищов Станислав Благов  заедно с читалище „Филип Станиславов“ в Ореш успяха за пореден път да организират истински празник. Участваха над 300 участници, а сред ежегодно представящите се състави от Малчика, Белене, Чипровци, Бърдарски геран, Гостиля, Трънчовица, Драгомирово,  имаше и такива, които за пръв път стъпваха на орешенска сцена – Представителен фолклорен ансамбъл „Слав Бойкин“ от гр. Раковски и банатските българи от ансамбъл „Палукенка“ от Стар Бешенов, Румъния.  Стар Бешенов е основано в областта Банат преди 275 г. от преселници от Ореш, Трънчовица, Белене, Малчика.

Съборът започна с литургия в църквата "Непорочно зачатие на Дева Мария", а с традиционното шествие "Пътят на светлината" гостите преминахапо главната улица до читалище "Филип Станиславов". Над шестчасов концерт в салона на читалището представи богатството на фолклора на католиците отсам и оттатък Балкана, а малката група представители от Банат допринесе за съживяване на връзките и с банатските българи в Румъния.

Банатските българи от Бърдарски геран, Гостиля и Стар Бешенов успяха да внесат в празничната атмосфера своя уникален колорит, съчетаващ различността на танца и музиката с единността на общите ни корени в старите католически села в България.

Снимки тук 

Ореш е едно от най-старите средища на католицизма у нас и родно място на епископ Филип Станиславов, написал първата българска печатна книга - "Абагар". Стотици католици идват ежегодно за традиционния събор в свищовското село.


1 коментар: