понеделник, 15 юли 2013 г.

Покана за рожден ден - 90 години Народно читалище "Съединение-1923"


Уважаеми приятели,

Огнището, което пази жаравата на банатската българска култура в Бърдарски геран, Народно читалище „Съединение-1923“, навършва 90 години. За всички, които са преминали през сцената му, това не е просто сграда или просто институция, това е дом, с който са свързани едни от най-хубавите спомени. Разнасяйки красотата и специфичната магия на банатския български фолклор, вече десетилетия наред самодейците оживяват с майсторството си и безбройни сцени в България и чужбина.

В традициите на дългогодишната дейност, освен за банатските песни и танци, има място и за игривите ритми на българските народни танци, за хоровите състави, за сериозните театрални изпълнения, та до наши дни, когато феерията на фестивала „Фършанги“ превърна читалището в място за нови срещи и инициативи, а кукленият театър е новото предизвикателство за децата и младежите през настоящото лято. Опазване на паметта, ревностно съхраняване на всичко, завещано от дедите, но и постоянно развитие в области, които да покажат за пореден път, че банатските българи са талантливи и можещи, упорити и всеотдайни, работещи с хъс и жертвоготовност.

Настоятелството на Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран кани всички, които са участвали в самодейните колективи, всички бивши и настоящи жители на селото, всички банатски българи от близо и далеч, както и всички приятели на общността ни, да бъдат част от празника, който ще се състои на 31 август 2013 г.

Тази годишнина ще бъде малко по-различна от предишните, припомняйки откъде е тръгнало всичко преди 90 години – от естествената среда на баловете и вечеринките в дългите зимни вечери. Затова след тържествения концерт в салона, където ще се любуваме на представителните състави на читалището домакин и гостите, на площада ще бъде организиран бал с банатски български танци, в който да се включат всички бивши и настоящи танцьори на танцовия състав, всички жители на селото и гости, които искат и могат да танцуват красивите банатски танци.

Идеята е да съберем най-големия танцов състав с членове от 5 до 90 години, всички с народни банатски български носии, и заедно да покажем красотата и мощта на единството в танца. Танците, които помни сърцето на всеки банатски българин и които отключват вратата не само към спомена, но и към бъдещето. Защото били сме и ще бъдем, само ако помним, пазим и развиваме завещаното ни от предците, ако знаем кои сме и защо сме на този свят.

След балната част, която ще е около 20 мин, започва общото веселие с участието на Замфировската духова музика.

За да бъде празникът организиран подобаващо, дължим благодарност на един щедър дарител – г-н Борислав Лоринков от Белене, който чрез една от фирмите си дари 1 000 лв. Благодарим му от сърце!

Благодарим на Община Бяла Слатина за подкрепата в рамките на 1 000 лв. по случай празника.

Заповядайте на 31 август в Бърдарски геран! Очакват ви изненади, спомени, стари приятели, много музика, танци и добро настроение!

ПРОГРАМА

17 часа – Тържествен концерт в големия салон с участието на самодейните състави към читалището-рожденик и гости от банатските български села в България, Румъния и Сърбия.

19,30 ч. – Бал на площада- банатски български танци

20 ч. – Увеселение на площада – свири Замфировската духова музика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар