сряда, 21 август 2013 г.

Турне в Румънски и Сръбски Банат

За колективите при Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран това лято имаше не малко изпитания – едното от тях бе шестдневното турне из Банат по повод честването на 275-годишнината от заселването на банатските българи там.

На 15 август, когато Стар Бешенов, първото и най-голямо село на банатски българи, чества 275 години от основаването си, банатските българи от Бърдарски геран се включиха в празника с концертна програма, както и с участие във всички останали части от програмата за деня.

Георги Наков, кмет на Стар Бешнов, и българският депутат в румънския парламент г-н Николае Миркович, които са организатори на честванията, траещи цяла седмица, бяха уважени от високопоставени гости като министри от румънското правителство, депутати, областни първенци.

Тържествената литургия по повод храмовото честване събра българи от различни краища на Румъния, Сърбия и България, за да почетат основаването и основателите на общността. Свещеници, представители на трите отделни общности в трите държави, съслужиха заедно, благодарейки на Бог за пътя, изминат от общността до тук. От България бе отец Стефан Калапиш, родом от Бърдарски геран, а сега енорийски свещеник в Трънчовица.

Пред храма бе открит паметник на епископ Никола Станиславич, епископът, който доведе българите католици в Банат и който им помогна да започнат нов живот. На откриването футболистът Христо Стоичков получи документ, че става почетен жител на Стар Бешенов.


Привечер се състоя откриването на стадиона, който вече ще носи името на Христо Стоичков, като признание за успехите му и като  израз на дълбокия патриотизъм на банатските българи, макар живеещи в Румъния, но ценящи всичко българско.

В концертната програма самодейците от Бърдарски геран пяха и танцуваха редом със самодеен колектив от гр. Търговище в Румъния и редом с известната Валя Балканска, изпяла българска песен, която лети в космоса.


Турнето продължи с набираща скорост и с концерт на 16 август в село Брещя – малко, но чисто българско село досами границата със Сърбия. Посрещнати радушно от Пири Радулов и Петронела Шехаби от името на местния филиал на Съюза на българите в Банат, Румъния, певците и танцьорите дадоха всичко от себе си и представиха най-добрия концерт от общо трите в дните на турнето.

На 17 и 18 август съставите гостуваха на банатските българи в село Бело блато, Сърбия, където баха приети от Културното дружество „Трандафер“ начело с отец Стоян Калапиш и Анна Пеньов. На концертната програма, представяща изпълненията на двата състава – гости и домакини, присъства посланикът на България в Белград и представители на консулството.
Неделният ден бе заслужена почивка – благодарим на отец Стоян Калапиш за чудесната екскурзия с кораб по течението на река Стари Бегей в резервата Царска бара.

И на трите места носихме подаръци от Бърдарски геран - кукли в банатска носия, изработени от Петя Мойзис-Бобойчева, които привличаха вниманието на всички репортери с красотата си.Шест напрегнати дни с много впечатления, много умора, но и удовлетвореност от постигнатото. Певческият състав и Танцовият състав „Палкенче“ показаха за пореден път майсторство и издръжливост. Благодарим им от сърце!

Благодарим на фотографите Будимир Генов и Петронела Шехаби за чудесните снимки.

Благодарим на Александър Живков за търпението и усилията като оператор с видеокамерата.


Снимки от турнето може да намерите тук

Видео - по-късно...

Няма коментари:

Публикуване на коментар