сряда, 1 октомври 2014 г.

Празник на религиите - София 2014


 Снимка: Тереза Лукова

Самодейните колективи при Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран представиха католиците в България на проведения на 28 септември в столицата първи "Празник на религиите" под надслов "Толерантни в разнообразието – европейско измерение за модерна столица". Събитията се проведоха в парковото пространство пред Музея за история на София - пред Централната минерална баня. В 13.00 часа имаше представяне на шестте основни религиозни деноминации в България: Българската православна църква, Арменската апостолическа православна църква, Мюсюлманското изповедание, Католическата църква, Религиозна общност на евреите в България и Протестантската общност.

 
Снимка: Тереза Лукова

Събитието бе открито от Йорданка Фандъкова, кмет на София. Приветствие направи и проф. Рупен Крикорян, председател на Националното сдружение на религиозните общности в България.

В празника взеха участие представителни състави на отделните вероизповедания, сред които Камерният ансамбъл "Йоан Кукузел – Ангелогласният" с диригент доц. Димитър Димитров, Певческият състав и Танцов състав "Палкенче" при Народно читалище "Съединение – 1923″ – село Бърдарски геран, групата "Дулсе Канто", София госпъл хор с диригент Гери Балевска, група "Вест" с ръководител Нихат Адемов, Школа за арменски народни танци "Наири" – София с художествен ръководител Емма Шахинян. От 18 часа започна Вечерта на отворените храмове.

Снимка: Огнян Панов

Символично събитието се състоя в известния четириъгълник на религиозната толерантност в столицата – затворен между джамията, синагогата, католическата катедрала и православната църква света Неделя, разположени само на стотина метра една от друга в самия център на града. Освен тези четири религиозни общности, представени бяха и протестантската, и арменската църкви.

Съвместното съжителство с различни религиозни и етнически общности през вековете е направило българите толерантни, признават духовниците. За да запазим традицията, днес е необходимо по-добро познаване на другия и възпитание.

“Ние нарочно сме извадили от музея доста старинни неща, които са на 200 – 250 години, за да могат хората да ги видят и да ги пипнат, ако искат, да разберат точно за какво служат. Това е шофарът, който ние надуваме на Рошашана, точно в момента, тази седмица сме в този празник, това е нашата Нова година.”, каза Роберт Джераси, председател на религиозната общност на евреите в България.

Да подкрепят каузата на толерантността дойдоха посланици, сред които на Израел и Съединените щати.


Няма коментари:

Публикуване на коментар