вторник, 9 септември 2014 г.

На седмото издание на фестивала „Живо наследство“


Самодейците при Народно читалище "Съединение-1923" отново участваха на фестивала „Живо наследство“, който се проведе на 6 септември на Лятната сцена в Борисовата градина.

Български народни песни и хора, банатски обичаи и каракачански танци, възстановка на ритуали, демонстрация на древни техники за изработване на сувенири от восък, метал и мъниста, бяха представени на седмото издание на Фестивал „Живо наследство“. Събитието се организира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ).

Над 400 участника от 23 организации от цялата страна посрещаха гостите на фестивала с разнообразна и интересна програма. В 17 интерактивни ателиета всички посетители успяха не само да видят на живо как се плете „на кори“, как се правят шевици, бижута или кукли от царевична шума, как се леят восъчни свещи, но и сами да си измайсторят сувенир. По време на фестивала всички желаещи имаха възможност да се снимат с над 200-годишен сватбен костюм от Югозападния район на България.

Специални изненади очакваха и любителите на кулинарните изкушения. Вкусни български ястия, приготвени по традиционни рецепти, месене на хляб от лимец и подквасване на мляко, помогнаха на  гостите да се „върнат“ на трапезата на нашите баби и прабаби. Най-малките имаха възможност да се запознаят с позабравени игри, като спукано гърне и пускам кърпичка.

Фестивалът представя инициативите от програмата „Живо наследство” на ФРГИ, с подкрепата на Фондация „Америка за България”. Програмата има за цел да възстанови, съхрани и предаде фолклорните традиции от различни региони на страната.

Повече снимки тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар