неделя, 19 юли 2015 г.

Липова – място за среща на банатските български деца


За втора поредна година в Българския център за култура, по-известен като „Българската къща“ в Липова, Румъния, се провежда летен лагер за децата на банатските българи от Румъния, България и Сърбия в няколко смени. От 12 до 18 юли десет деца от Бърдарски геран, водени от Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България, участваха в първата смяна заедно с деца от Стар Бешенов, водени от Павел Велчов, от  Тимишоара – с ръководител Дани Петров, и деца от Бело блато (Liznajt), Сърбия, водени от отец Стоян Калапиш. Целта на това начинание е децата да говорят помежду си на банатския български диалект, да се опознават и да създават приятелства за цял живот, защото само ако връзката с общността премине през сърцето остава трайна и дава плодове.

Липова е специално място за банатските българи поради две причини. Едната е непосредствената близост на базиликата Мария Радна, най-голямото светилище на Дева Мария в Румъния, което е свято място за католиците. А връзката с българската история е, че Липова е последната българска столица „в изгнание“, където наскоро бяха намерени  останки от крепостта на цар Фружин.

 
Фружин е син на последния търновски цар Иван Шишман, вероятно от втория му брак със сръбкинята Драгана Хребелянович, дъщеря на деспот Стефан Лазаревич. След падането на Никопол минава в изгнание. Това превръща Липова в свято място както за банатските българи, така и за всички българи, които пазят паметта на общността, почитат историята си и се борят да опазят българското, където и да са по света.

Летните лагерни смени за децата се осъществяват по проект с подкрепата и помощта на Българското дружество в Банат – Румъния и по специално на Никола Миркович, председател на Съюза и депутат в румънския парламент, който посети децата на 17 юли, за да види на място как се чувстват, какво изработват по време на заниманията и как преминават дните им.

Много забавления, но и резултати от усилена творческа работа по време на лагерните дни можете да видите в над 800-те снимки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар