понеделник, 20 юли 2015 г.

Кампусът в Бърдарски геран – традиции и новаторство


За шести път Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран организира летен кампус за децата от 5 до 12 години. Начинанието стартира през 2008 г., но през 2010 и 2011 г. поради реализирането на други проекти, които също включваха активна работа с деца през лятото, Кампусът не бе осъществяван в първоначално замислената форма.

Това лято от 1 до 20 юли  под ръководството на Петя Бобойчева и с активната помощ от страна на Цветомила Бобойчева двадесет деца преминаха през забавленията и заниманията, като броят им варираше поради пристигането и заминаването на някои от тях. Независимо колко време прекараха заедно в Кампуса, спомените им със сигурност ще останат за цял живот, както можем да прочетем в картичката на седемгодишния Кристиян Мирчев от Плевен, който замина на море и не присъства на финалното парти, но остави топли думи с много обич:

„Мила лельо Петя, благодаря Ви за всичките Ви усилия към мен и останалите деца. С Ваша помощ преминах през невероятни приключения и щури забавления. Никога няма да забравя това лято. Досега не съм бил на такъв страхотен лагер-кампус и искрено съжалявам, че свърши. Благодаря и на кака Цвети! Тино“


Децата имаха възможност да се запознаят с носията на банатските българи, рисувайки я да запомнят частите й; научиха се как се правят банашки крофилчета; много танцуваха, играха различни игри; организираха си поход и сами си направиха сандвичите за него; сътвориха какви ли не красоти от подръчни материали и най-важното – страхотно се забавляваха!


С парти за закриване на Кампуса бе споделена радостта от съвместната работа и от прекрасните мигове заедно с родителите, бабите и дядовците, радващи се на постиженията на децата.


Мария Караджова, председател на Настоятелството на Народно читалище „Съединение-1923“, благодари на Петя Бобойчева за изключително вдъхновената работа по време на Кампуса, за спокойната и ведра атмосфера, която предразположи децата да се чувстват като екип, да работят с усмивка и сияещи очи, да запомнят това лято в Бърдаре като едно от най-хубавите лета в техния живот.За да се връщат отново и отново тук, където е коренът им, откъдето тръгват паметта и споменът, за да продължат в бъдещето – такова, каквото го сътворим заедно с децата ни!Няма коментари:

Публикуване на коментар