понеделник, 30 март 2009 г.

На фестивала в Попинци


Танцовият състав при читалище „Съединение-1923” участва за пръв път във Фестивала на маскарадните и кукерските игри, който се проведе в село Попинци, община Панагюрище.
Участието стана възможно благодарение на община Бяла Слатина, която уважи традицията в Бърдарски геран да се празнува Фършанги (от цялата община само в Бърдарски геран има карнавал по време на пролетния празничен цикъл) и подпомогна читалището да излезе на по-престижна сцена като даде възможност на повече хора да видят как банатските българи празнуват влизането в постното време преди Великден.

Фестивалът има за цел да покаже фолклорните традиции, свързани със зимните и пролетни български празници на маскарадните игри и да съдейства за съхраняването и популяризирането им сред младите хора. Той се провежда от 1977 г, през интервал от три години и се утвърждава като единствен в пазарджишка област.
Организатори са Читалище “Искра” и Кметство Попинци, със съдействието на Община Панагюрище. И тази година фестивалът се проведе под патронажа на Кмета на община Панагюрище г-н Георги Гергинеков. Финансира се от Община Панагюрище и от спонсори.

В Дванадесетия пореден фестивал участваха 22 кукерски състава, представители на читалища от 13 общини – Раковски, Костенец, Карлово, Лесичево, Земен, Ковачевци, Брезник, Бяла Слатина, Септември, Елин Пелин, Челопеч, Калояново и Панагюрище.
За първи път в с. Попинци своите обичаи ще покажат кукерските състави от с. Дивля (общ. Земен), с. Долна секирна (общ. Брезник), с. Бърдарски геран (общ. Бяла Слатина), с. Габра (общ. Елин Пелин) и гр. Баня (общ. Карлово).
Съставите дефилираха пред жури, съставено от фолклористи – ст.н.с. д-р Албена Георгиева (институт по фолклор при БАН), гл.ас. Георги Гаров (Катедра по хореография в Югозападен университет „Неофит Рилски” Благоевград и Георги Керкеланов, фолклорист в Исторически музей Панагюрище.

Танцовият състав на читалище „Съединение-1923” с.Бърдарски геран участва и в концерта в събота вечерта, като представи банатския български фолклор. За целта в ранното утро тръгнахме, носещи народни носии и маскарадни костюми с добро настроение и очакване за нови запознанства. Снимки в снега по планините, разходка из Панагюрище и много слънце белязаха първата част на деня. Настанихме се в с.Баня, община Панагюрище, в почивна станция „Оазис”, която разполага със закрит басейн с минерална вода, работещ денонощно и младежите имаха удоволствието да се къпят и плуват по всяко време в горещата вода.
Кратка почивка, репетиция и потеглихме за Попинци, където ни чакаше г-жа Донка Шопова, секретар и библиотекар на читалище „Искра”. Изключително любезен домакин тя ни оказа пълно съдействие както при организацията на участието и настаняването ни.

На площада в село Попинци на 28 март вечерта бе открит фестивала с приветствие към гостите и жителите на Попинци от г-жа Нона Загорска – кмет на с. Попинци и председател на организационния комитет. В концерта участваха самодейните състави от читалище “Искра”, самодеен състав за банатски български фолклор с. Бърдарски геран и Фолклорна формация “Пендари”-гр. Сандански.

Истинският фестивал с кукери и звън на чанове се развихри още в 9 ч. в неделя. Заприиждаха съставите от всички участващи общини и пространството около центъра и площада се изпълни с причудливи създания, страшни маски и характерни персонажи.
Малката група на банатските българи от Бърдарски геран почти се изгуби сред другите ужасяващи персонажи, представени от читалища, довели по 50-60 и повече човека за участието си в престижния фестивал.За участниците от Бърдарски геран имаше малко утешение – не бяха единствените католици в целия този фееричен водовъртеж. Читалище „Св.св.Кирил и Методий” град Раковски с председател Александър Алексиев доказа, че имат традиции в кукерските игри, развити и от многобройните им участия в страната и на различни карнавали в чужбина. Неслучайно те взеха трета награда на този фестивал, изпреварвайки много от участниците.

Специални „сладки” награди от общинските съветници, представени от г-н Христо Костурков, имаше за три от съставите, като една от тях отиде при танцьорите на читалище „Съединение-1923” с.Бърдарски геран за изключително доброто им изпълнение във вечерния концерт при откриването на фестивала. Наградата бе торта, връчена от Анна Лукова Пелова, първата световна шампионка и рекордьорка, европейска шампионка и многократна шампионка по спортна стрелба.

Въпреки дъжда, който валя през целия ден, всички участници направиха празника запомнящ се. Никой не се уплаши от капките, падащи от небето, а хорото се ви дълго на площада, докато уважаемото жури класираше участниците след последните участници в 15 ч. Трябва да отбележим, че най-активно в тази част от фестивала се представи танцовият състав от Бърдарски геран – освободени от напрежението младежите показаха, че умеят да играят хоро точно толкова добре, колкото и банатски български танци.

Пътят на връщане, както винаги, бе по-къс от този на отиване. В 21 ч. благополучно пристигнахме в Бърдарски геран.

Всеки донесе със себе си вълнуващи преживяния, спомени за нови срещи и запознанства, емоции и най-вече опита от досега с различната традиция, с различната култура на езическите страховити маски и кукери. В ушите ни дълго продължаваха да звучат звуците на този ден…


Няма коментари:

Публикуване на коментар