четвъртък, 30 декември 2010 г.

Подарък за родната публика


Дните между Рождество Христово и Нова година са дни на равносметка, дни на светла радост и празнично очакване. Победата на доброто и светлината озарява най-тъмните нощи на годината и очертава пътя на надеждата ни – за нов възход, за здраве, щастие, приятели, усмивки и човешко разбиране.

В тези празнични дни Народно читалище „Съединение-1923” направи своя подарък на жителите и гостите на Бърдарски геран с благодарност за най-любимата публика, която имат самодейците ни. Много сцени са били изпълвани с ентусиазма, майсторството и красотата на изпълненията им, но най-горещо обичащата и най-себераздаващата се публика са хората в Бърдарски геран.

Песни за святата нощ на Бъдни вечер, изпълнени от певческият състав при читалището и красивия „Бетлем”, с който в миналото децата са обикаляли по къщите и са поздравявали хората с раждането на Спасителя напомняха наскоро отминалите дни в очакване на новото начало.

Малките сурвакарчета от танцов състав „Палкенче” с ръченица поздравиха предновогодишно публиката и дори сурвакаха зрителите с пожелание Новата година да е мирна и плодовита.

В Бърдарски геран в миналото тези празничните дни от Рождество Христово до Три крале (6 януари) са били изпълнени с добро настроение, богати трапези, музика и танци до зори. Днес малките потомци на някогашните банатчани продължават традицията и малките танцьори от Танцов състав „Палкенче” изпълниха танците „Кърлига” и „Препичоре”, за да ни напомнят за онази магична атмосфера на някогашното празнуване.

Новата година е чакана с надежди за по-добри времена, за повече сполука и подкрепа. Каква ще бъде идващата 2011 г. зависи и от самите нас. Дали ще съумеем да бъдем готови за предизвикателствата и изпитанията. Да си пожелаем през новата година да имаме все така много приятели и хора, които да ни помагат, защото дейността на читалището е за благото на всички.

Какво са празниците без гости. В този концерт сред нас бяха и певците от Смесен камерен хор при Народно читалище „Развитие-1892” - гр.Бяла Слатина с диригент Красимир Андреев. Които изпълниха няколко песни от богатия си репертоар.

За финал Танцов състав „Палкенче” (малки и големи) с ръководител Маргарита Тошкова отново показа майсторство, творчество красота в изпълнението на български народни танци от различни етнографски области.

Читалищното настоятелство благодари на своята любима публика, че бе със самодейците в тази празнична вечер, въпреки студа.

Пожелаваме на всички весело посрещане на Новата година и много нови срещи с изкуството на самодейците от Народно читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран

Няма коментари:

Публикуване на коментар