неделя, 6 март 2011 г.

Фършанги 2011 – добро начало на фестивала

Премина първият фестивал „Фършанги”, организиран от Народно читалище „Съединение 1923” – с.Бърдарски геран. Мнозина с радост подкрепиха инициативата да превърнем традиционното веселие в последните дни преди настъпването на великденския пост във фестивал, който да събира хора от различни населени места в невероятната магия на карнавала.

За да стане факт този общ празник благодарим на нашите приятели, които се отзоваха от селата Гостиля, Асеново, Трънчовица, село Брещя от Румънски Банат, на малките, големи и още по-големи жители на Бърдарски геран, както и на всички приятели на Бърдарски геран и банатските българи, дошли от близо и далеч, за да допринесат за мащаба на начинанието.

Маскираните участници тази година бяха над 80.

Храмът „Свети Йосиф” прие вярващите от петте енории, събрани на празник. Литургията от 10 ч.. бе отслужена от отец Стефан Калапиш, роден в Бърдарски геран, а сега енорийски свещеник на Трънчовица, и от отец Койчо Димов, енорийски свещеник на Бърдарски геран.

Фестивалът дължи своя живот на ентусиазма на всички участници и на скромните средства на читалището, но не би могъл да има този размах, ако не бе подкрепен финансово от нашите дарители:

- Кметство Бърдарски геран, осигуряващо почерпката за всички на площада.

- Ани Мирчева, Димо Димов от Специализирано поделение за преработка на радиоактивни материали – гр. Козлодуй, Дамян Дамянов (София) осигурили отпечатването на грамотите за участниците.

- Потребителна кооперация „Скът”, осигурила помещение за Бала с маски

- Народно читалище „Развитие 1892” – гр.Б.Слатина, което за пореден път ни помага с озвучаването.

- Любезните домакини, които посрещнаха шествието пред домовете си.

Фестивалът бе открит от Мария Караджова, председател на читалищното настоятелство, която обяви, че на 2 март пристигна новината за нов одобрен от Фондация „Лале” проект под надслов „Всички поколения заедно”, в който са обединени две цели – ремонтиране на една от залите на читалището, разширявайки „Дневния център за работа с деца „Палкенче” и превръщането на Фършанги във фестивал.

Цветомила Спасова, кмет на Бърдарски геран, поздрави всички присъстващи и пожела на начинанието да прерасне в още по-големи мащаби.

В една от залите на читалището бяха разположени изложби, подготвени и подредени с много любов от д-р Мария Пенкова от Бърдарски геран, Мария Иванова от Асеново и семейство Банчеви от Гостиля.

Фършанги е веселие, изразено с много смехории, от които направо да те заболи корема. От които да останат следи по очерненото със сажди лице от сълзите, пролети от заливащ смях, а не от тъга. Маски, странни персонажи, криещи лица, които разпознаваме само по очите и усмивките. Всичко това заля улиците на Бърдарски геран в деня на фестивала.

Празник, който обединява млади и стари, деца и възрастни, размива границите на поколенията и гради общността ни. Такъв искаме да стане нашият фестивал „Фършанги”, който с обща помощ да расте с всяка изминала година.

В хумористичния концерт дадоха тон домакините от Бърдарски геран, последвани от пенсионерите от село Трънчовица демонстрираха част от певческото хумористично майсторство, така характерно за всички жители на селото, от което е родом големият актьор Григор Вачков.

Преди да плисне карнавалната шумотевица настроението бе подгрято с майтапчийските песни, подготвени от невероятната група на село Гостиля, подкрепена от младото поколение на семейство Банчеви. Пенсионери, но с младежки дух, който видяхме в пълната му мощ по време на шествието и увеселението на площада.

Шествието обиколи централната част на селото с много музика, кръшни хора и усмивки, въпреки студения пронизващ вятър. На площада всички участници бяха посрещнати с обяд и вино, предоставени от Кметство Бърдарски геран.

Състезателните игри събраха ентусиасти да изпитат уменията си в „бърборенето” и да извадят своята паричка от паницата. Още едно изпитание чака смелчаци в битката за парчето бяла халва.

Гостите от село Трънчовица представиха своя обичай „Камила”. По Заговезни из Трънчовица може да се види нещо много интересно и колоритно, което показаха във фестивалния ден нашите нови приятели.

Акцент в тазгодишното издание на фестивала бе изпълнението на ансамбъл „Брест” от село Брещя, Румънски Банат. Под звуците на банатска музика и български народни танци нашите събратя в Банат демонстрираха красотата на банатската българска носия.

По време на бала с маски бяха връчени грамоти за участие на всички маскирани участници. Отличени бяха най-оригиналните костюми, децата, участвали в конкурса за детска рисунка и авторите на изложбите.

Благодарим на всички наши гости, които бяха с нас днес, за да поставим началото на фестивала, носещ екзотичното име „Фършанги”! Благодарим Ви за ентусиазма, за доверието и готовността да помогнете, за доброто настроение, което излъчвахте, за усилията и жертвите, които направихте, за да дойдете.

Очакваме Ви отново през 2012 г. на второто издание на фестивала.


1 коментар:

 1. Този коментар е от Мария Иванова от Асеново:

  Гордеем се, че макар и само с кулинарна изложба, Читалището ни участва в Първия фестивал.
  На всички организатори на фестивала желаем здраве и дръзновение за нови идеи!!!
  На всички участници ЗДРАВЕ И УСПЕХИ В БЪДЕЩОТО БЛАГОТВОРИТЕЛНО ДЕЛО НА ИНИЦИАТИВАТА!!!
  Мария Иванова-НЧ "Петър Парчевич1927" с. Асеново

  ОтговорИзтриване