събота, 18 февруари 2012 г.

Фестивалът "Фършанги" 2012 уверено крачи напредНа 18 и 19 февруари в Бърдарски геран кипи от оживление, характерно за последните дни преди настъпването на великденския пост. Тече традиционният вече фестивал „Фършанги“, който събира банатски българи и техни приятели от близо и далеч във феерията на карнавала. Второто издание на фестивала е реализирано по проекта на Народно читалище „Съединение-1923“ – с.Бърдарски геран „Работилница „От имало едно време до Network“, осъществяван благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи”по програма “Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.


Празникът бе открит от Мария Караджова и водещите на фестивала Катерина Велчева и Николай Христов. Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран, поздрави присъстващите и им пожела да продължат да използват ентусиазма, който влагат в карнавала, и в съвместните усилия за създаване на едно по-добро бъдеще на любимото село.


Шествие на участниците по улиците на селото, изложба фотографии на тема „Моят поглед към традицията“, както и много успешно изложение-базар, събрало майсторството на жителите на Бърдарски геран и Асеново изпълниха първата част на деня.


„Галушки на суво“, приготвени от Мария Пенкова, банатски сладкиши и „листа на суво“, приготвени от Ема Доковска и Мария Караджова, цветята от плат на Нора Янева, върбовите мебели и предмети за бита на Борислав Мичев, банатските кукли на Петя Бобойчева, вкусните изкушения на групата от Асеново – това бяха само част от предлаганите изделия. Изложението изпълни най-важната си цел – показа какво могат да сътворяват с майсторството си представителите на общността, как се предават през поколенията традицията и уменията.

Връзката с предстоящите чествания през май бяха белите тениски с надпис „125 години Бърдарски геран“, дело на Даниела Петкова, която също дарява печалбата от продажбата за фонда.

Участваха групи от Народно читалище „Петър Парчевич“ – с.Асеново и Народно читалище „Г.С.Раковски“ – с.Гостиля, които освен в шествието, представиха свои изпълнения в хумористичния концерт „Фършанги 2012“.


Празникът бе уважен от кмета на Община Бяла Слатина Иво Цветков, от председателя на Общинския съвет Харалампи Петков, както и от група общински съветници от Бяла Слатина. Община Бяла Слатина подпомогна изявата като осигури обяд за маскираните участници, отпечатването на грамотите и съдейства за дозатоплянето на големия салон на читалището.
Благодарение на помощта на Рашко Йозов, който ремонтира неработещата повече от 25 години горелка,  и на фирма  „Виктория-93“, която осигури части и нафта за горелката, читалището вече има отопление и уютно приюти многобройната публика на фестивала.

Народно читалище „Развитие-1892“ – гр.Бяла Слатина за пореден път помогна като подсигури озвучаването и осветлението.

Общинско краеведско дружество „Сребреня“-Бяла Слатина участва в изложението с щанд с мартеници, като приходите от продажбите, както и останалите мартеници, дари на фонда за честванията на 125-годишнината на Бърдарски геран.

След концерта в киносалона на читалището бе представен филма „Банатска сватба“ на Народно читалище „Петър Парчевич“, а вечерта празникът продължи с Бал с маски в средния салон на читалището.

Безброй снимки ще намерите тук и тук.

На 19 февруари фестивалът премина в по-сериозната атмосфера на литургичното честване в храм „Свети Йосиф“, а от 13 ч.  в киносалона бяха представени три филма осъществени по проекта, които запечатват мигове от живота на хората в Бърдарски геран, показвайки как се предава традицията през поколенията. Филмът „Върбата – красота в тайната“ разказва за Борислав Мичев и трите поколения майстори от неговата фамилия, създаващи мебели и предмети от върба. За банатската носия и това как е запазена през годините ще разкаже филмът „Носията – връзка между поколенията“, представящ майсторството на Петя Бобойчева. Фамилия Франеви и тяхната любов към музиката завършва празничния ден с филма „Три поколения музиканти“, изпълнен с много ритъм и спомени за първите години на духовата музика в Бърдарски геран. Филмите са дело на Светлана Караджова, която направи първите си стъпки в тази област на изкуството.

Участниците във фестивала се разделиха с пожелание следващата година да са още повече. Бърдарски геран отново очаква мнобройни гости на 9 и 10 февруари 2013 г. в третото издание на „Фършанги“.

Видео от концерта:
Няма коментари:

Публикуване на коментар