понеделник, 20 февруари 2012 г.

Три филма за занаятите в Бърдарски геран

На 19 февруари, втория фестивален ден, в киносалона на Народно читалище „Съединение-1923“ бяха представени три филма осъществени по проекта, които запечатват мигове от живота на хората в Бърдарски геран, показвайки как се предава традицията през поколенията.


„Върбата – красота в тайната“ разказва за Борислав Мичев и трите поколения майстори от неговата фамилия, създаващи мебели и предмети от върба.


 За банатската носия и това как е запазена през годините ще разкаже „Носията – връзка между поколенията“, представящ майсторството на Петя Бобойчева.


Фамилия Франеви и тяхната любов към музиката завършва празничния ден с „Три поколения музиканти“, изпълнен с много ритъм и спомени за първите години на духовата музика в Бърдарски геран.

Филмите са дело на Светлана Караджова, която направи първите си стъпки в тази област на изкуството.

И трите филма са реализирани по проекта на Народно читалище „Съединение-1923“ – с.Бърдарски геран „Работилница „От имало едно време до Network“, осъществяван благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи”по програма “Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

2 коментара:

 1. Поздравлениа и за трите филма.
  Много мий бло милно и драго кат сам ги гладел. Зафалем на участниците и организаторете , сате вас коийато ву заийа и уважем за туий което правит, уставет на "лента" и продължеват да правит и творит
  Устанети у добро здраве и сащия дух.

  Ники Бонов.

  ОтговорИзтриване
 2. Благодарим ти, Ники!Честита Баба Марта! Честит ден на самодееца! Макар и далеч от България, ти живееш с проблемите на читалището ни и на цялото Бърдаре. Здраве и много щастливи мигове ти желая. М.Караджова

  ОтговорИзтриване