вторник, 9 септември 2014 г.

На празника на град Чипровци


По покана на кмета на Чипровци г-н Анатоли Първанов на 5 септември самодейците при Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран взеха участие в честванията, посветени на 390 години от създаването на първото светско училище в Чипровци 1624 г.

Силното банатско българско присъствие придаде особена атмосфера на събитието. Среща на разпилените в три държави потомци на преселниците след Чипровското въстание, които участваха във фолклорния концерт „Чипровски корени“, представяйки многоликостта на общността, родена след преселението. Представители на Винга, Български геран, Бело блато, Стар Бешенов, на с. Ореш, като връзка с католиците от Северна България, останали в родното гнездо и непотърсили път отвъд Дунава.

В научната конференция, посветена на 390 години от създаването на първото светско училище в Чипровци 1624 г. участва и министър-председателят на България г-н Георги Близнашки, както и представители на Католическата и Православната църкви.

Танцовият състав от Нови сад, Сърбия и ансамбъл „Българче” от Винга, Румъния украсиха с майсторството си завършека на концертната част от програмата.


Благодарим на г-н Анатоли Първанов, кмет на Чипровци, за грижите към групата ни по време на престоя в красивия балкански град! Подаръкът от Бърдарски геран, връчен от Светлана Караджова, е кукла в банатска българска носия, изработена от Петя Бобойчева.

Повече снимки тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар