сряда, 21 януари 2015 г.

Фестивалът "Фършанги" кани за участие със собствен сайт


В католическия календар на границата между зеления цвят на обикновеното време през литургичната година и лилавото на Постното време сияе златото и феерията на Карнавала. "Фършанги" идва с маските, смеха, закачките и обръщането на ролите, възможно единствено в тази пауза, в този отрязък между двете литургични времена в Католическата Църква.

Идва момента, в който ежедневието ще се скрие зад маските, магията на карнавала ще заблести в усмихнатите очи, ще събуди спомени и мечти, ще окрили сърцата за нещо ново и непознато.

Имаме честта и удоволствието да ви поканим за пореден път да участвате в традиционния вече карнавален фестивал "Фършанги", който се провежда в Бърдарски геран преди началото на Великите пости. През 2015 година датата е 14 февруари, сама по себе си наситена с много други знаци, като честването на свети Валентин или Трифон Зарезан според различните календари.

За пети път Бърдарски геран отново ще събере банатски българи от близо и далеч, техни приятели и всички, за които традициите и паметта за миналото се преливат с днешния живот, за да могат да продължат в бъдещето. Малкото село ще се изпълни със стотици хора, дошли да бъдат част от феерията, веселието и карнавала, да се докоснат до традицията и да станат част от всичко това, което е Фършанги".

По случай петото издание Дружеството на банатските българи в България, в лицето на Александър Живков и Светлана Караджова и благодарение на ескпертната им помощ, фестивалът се сдоби със  собствен сайт, който да побира целия архив от миналите години и да бъде място за среща и бъдещи идеи.

Както винаги ще има традиционно шествие на маскираните участници и богат базар, на който ще може да се представят и пласират продукти на участниците в базара като различни занаятчийски изделия, сувенири, традиционни готварски изделия и др. От всички участници зависи богатството на базара така, че колкото повече участници има, толкова по-богат ще бъде асортиментът.

В рамките на фестивалния ден в киносалона на читалището ще се състои и филмова премиера:

Телевизия "Туризъм" представя:
документалния филм "Спомени от Бърдарски геран" .
Автор : Венета Николова /журналист в БНР/,
Оператори : Питър Костов и Николай Василев,
Музика : Деян Цвятков,
Продуцент : Георги Крумов
Продължителност - 27 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар