понеделник, 26 януари 2015 г.

Пазители на традициите


Заповядайте на изложба и филмова премиера, свързани с банатските българи и участието на Бърдарски геран в програмата „Живо наследство“ 2014!


4 февруари, 18.30 ч.
В Дом на киното София
Вход: Свободен
Очакваме ви!

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и
 Дом на киното
Ви канят на цветна разходка, пресъздаваща традициите на българина.

Защо да пазим традициите? Защо да се връщаме към корените и миналото?
Прави ли ни това по-модерни граждани? Може ли обичаите и ритуалите да са атрактивни за младите хора и днес?

Ако и вие търсите отговори на тези въпроси, елате на 4 февруари, 18,30 ч. в Дом на киното в София.
Каним ви, заедно да празнуваме традицията преминала през времето, с откриването на фотографската изложба „Пазители на традициите и прожекцията на филма „Където свършва пътят“.

Изложбата включва 20 снимки на фотографа Радич Банев на тема традиции, обичаи, празници и фестивали в живота на българина. Фотографиите са направени по време на фестивала „Живо наследство 2014“, организиран от ФРГИ в рамките на едноименната програма.

В рамките на събитието от 19 ч. ще бъде представен филма „Където свършва пътят“ на оператора Иван Николов. В него участват представители на организациите, подкрепени по програма „Живо наследство“ 2014 г. Със специалното участие на самодейците при Народно читалище "Съединение-1923" - с. Бърдарски геран!

Историите на хора избрали трудният път на опазване на миналото и традициите ни и мисията да предадат знанието на поколенията след тях.

Събитието ще ни върне към нашите корени и традиции, ще ни потопи в цвят и настроени и ще ни припомни, какво е съхранило историята и бита на българина.

Програма „Живо наследство“ е най-дългогодишната програма управлявана от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. От началото на своето съществуване програмата е подкрепила повече от 150 организации от цялата страна, работещи за  развитието на малки общности, в областта на културното материално, нематериално и природно наследство.


Няма коментари:

Публикуване на коментар