понеделник, 16 февруари 2015 г.

Фършанги – магическа разходка в чужди обувки


Карнавалът е дело общо. Поставя на изпитание цялата общност, за да премери силите й да се организира, умението й да изгради поне за ден една различна действителност в хаоса на смяната на ролите. Когато трудно познаваш кой кой е, когато си разчупил стереотипите на ежедневието и си влезнал в нечий чужди обувки, всяка твоя стъпка по земята е едно пътуване в странната неизвестност на Другия. В шествието и веселието никой вече не е такъв, какъвто го познаваш, дори ти самият не си това, което хората знаят за теб. Ти си друг и потапянето в тази „другост“ е придружена с веселие и шум, но в тях има скрито послание.


В дните от събота до вторник преди Пепеляна сряда и навлизането във Великденския пост светът има възможността да се подреди по различен начин, за да може всеки от нас да осъзнае нещо за самия себе си. Казват, че не бива да съдиш никого, ако не си вървял в неговите обувки, ако не си носил тежестите му и не си бил на неговото място. Това е и една от целите на карнавала – сменяйки ролята да се научиш да прощаваш, да не съдиш, да погледнеш света и околните през други очи и от различен ъгъл.

Уникалният карнавален фестивал, организиран в Бърдарски геран, получи щедра финансова подкрепа от 10 000 лв. след кандидатстване с проект на Народно читалище „Съединение-1923“ в тазгодишната кампания на Фондация „Комунитас“.Читалището е бенефициент-прецедент в историята на Фондация „Комунитас“ – за пръв път е финансирано културно събитие, което доказва неговата изключителна стойност не само за католическата общност, но и за страната.
Обща стойност на проекта – 13 340,00 лв.
Финансиране от „Комунитас“ –  10 000 лв.
Собствен принос от общността – 3 340,00 лв.

На 14 февруари 2015 г. Бърдарски геран събра над 1 500 души на Петото издание на Карнавалния фестивал „Фършанги“. Освен домакините, участваха групи от НЧ „Г.С.Раковски“ - Гостиля, НЧ „Петър Парчевич“ - Асеново, НЧ „Филип Станиславов“ - Ореш, НЧ „Напредък – 1898“ - Търнава, Мъжки квартет „Хармония“ към НЧ „Напредък – 1897“ - Попица, НЧ „Просвета-1926“ - Алтимир, НЧ „Развитие-1892“ - Бяла Слатина, Сдружение „Етника“ – Бяла Слатина, сборна група от Враца.

На базара се включиха нови участници – фирми, занаятчии, производители. Не липсваха и типичните банатски кулинарни специалитети. Изработените специално за фестивала рекламни фланелки с логото на фестивала също бяха един от хитовете на базара.Изненада бяха студентите от специалност "Трудотерапия" към Медицински университет София - Филиал "Проф. д-р Иван Митев" гр.Враца с ръководител асистент Ивета Михайлова. Изработените от тях предмети в часовете па арттерапия и занимателна трудотерапия бяха изложени с благотворителна цел за набиране средства за децата от ЦНСТ с.Бърдарски геран. Бяха събрани 47 лв., които са предадени на ЦНСТ.
Карнавалът бе открит от Светлана Караджова, кмет на Бърдарски геран, и Иво Цветков, кмет на Община Бяла Слатина. Присъстваха кметовете на Търнава – Габриела Раловска, и кмета на Гостиля – Мариана Романова. Водещите Иван Франев и Йовка Шекова за пореден път доказаха, че са майстори в хумористичните си превъплъщения, а студът не уплаши никого нито навън, нито в салона по време на продължилия над два часа и половина концерт в ранния следобяд.


Шествието на маскираните участници бе поведено от духова музика, а хорото се изви по улиците на Бърдарски геран и на площада, разнасяйки с музиката усмивките, смеха и слънчевото настроение из цялото пространство. Ръка за ръка на хорото можеха да бъдат видяни принцеси, вампири; тримата от запаса, неочаквано завърнали се в селото ни заедно с красивата Илонка; готически персонажи, гейши; смешни малки бабички, на чиито лица светеха детски очи; анимационни герои, феи, карибски пирати и какво ли още не.

В големия салон на читалището празникът продължи с изпълненията на всички групи, като се редуваха песни, танци, скечове, все подчинени на тройния празник на този ден, 14 февруари – Фършанги, свети Валентин и Трифон Зарезан. Разменените роли продължаваха да шестват и тук – танцов състав „Палкенче“ показа банатски български танци като момичетата бяха момчета, а момчетата момичета. Новосформирания танцов състав „Старите палкене“ при Народно читалище „Съединение-1923“ пък показа как се танцува „На мамень“ след изпиването на два литра вино, за да е всичко в синхрон с „изпускането на юздите“ на Фършанги.

Гвоздеят на програмата бе големият финал с изпълнението на Франц Луков, който изпя „O sole mio”, а залата избухна от аплодисменти и викове „БИС“. Очакваме следващо негово изпълнение по време на Бала на 29 август на площада в Бърдарски геран.

След концерта се състоя филмовата премиера на документалния филм „Спомени от Бърдарски геран“ на Телевизия „Туризъм“. Специално за събитието бяха дошни на фестивала Венета Николова, режисьор на филма, и един от операторите – Питър Костов. Притихналата зала следеше познатите образи, слушаше словото и музиката, поглъщайки всеки кадър, запечатал пърстрият живот в Бърдарски геран.

Телевизионната премиера на филма ще се състои на 15 март., а после ще бъде периодично показван всяка седмица по Телевизия „Туризъм“.

Следващото, Шесто издание на Карнавалния фестивал „Фършанги“ очаква своите многобройни герои на 6 февруари 2016 г!

Повече снимки:
От шествието, фотографи Александър Живков и Светлана Караджова 
От хумористичния концерт от същите фотографи.
От фотографа Валери Лазаров.
От фотографа Йордан Йорданов.
От фотографа Венета Николова.
Видео: (по-късно тези дни ще е готово)

Няма коментари:

Публикуване на коментар