понеделник, 23 февруари 2015 г.

„Балът – връзка между нас и другите“


Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран е сред четирите организации получили финансиране по Програмата за малки проекти "Участвам - Дарявам - Променям" на сдружение "Първи юни" - Бяла Слатина с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Програмата се изпълнява в общините Бяла Слатина, Кнежа и Оряхово.Подписването на договорите между страните се състоя на 23 февруари в сградата на Община Бяла Слатина в присъствието на кмета на общината Иво Цветков.


Проектът се нарича „Балът – връзка между нас и другите“ и е на обща стойност 5 669,86 лв. Средствата, получени по програмата, са 2 749,86 лв., а собственият финансов и нефинансов принос е 2 920 лв.

Периодът на изпълнение е шест месеца като включва подготовка на събитието от 1 март до 29 август, когато ще е неговата реализация. Второто издание на „Балът“ е и второто циклично събитие в културния календар на Бърдарски геран и на Община Бяла Слатина.

Проектът е развитие на идеята за популяризиране на банатската българска култура сред другите общности чрез нетрадиционната за България форма на бала като място и начин за комуникация между хората чрез танца. Чрез „Бала“ да се даде възможност на всеки от общността да се облече в носия, да научи банатските танци. Представителите на другите общности да покажат своите носии и пъстротата от дрехите да се прелее в танците.

Заедно с карнавалния фестивал „Фършанги“, който е през ранните пролетни месеци, лятното събитие в края на август затваря цикъла и създава устойчивост на търсенето и предлагането на идеи, занаятчийски изделия, специфични деликатеси, съчетани с мощна рекламна кампания покрай карнавала и бала.

Целта е създаване на устойчив модел от две големи събития и множество по-малки, които да осигуряват приток на туристи и събиране на голямо множество хора в Бърдарски геран. Възможност за развитие на селския туризъм, осигуряване на препитание чрез изработването и продажбата на носии, сувенири, кулинарни изделия, съчетавайки всичко с особената атмосфера на празника, карнавала, бала, танците и веселието.

Закупуването на качествена озвучителна техника за читалището ще гарантира изпълнението на заложените дейности по проекта, които целят подготовката за голямото събитие да подсигури качествена реализация.

През цялото време на проекта в читалището ще бъдат организирани срещи на хора от различни поколения, които искат да се научат да танцуват банатски български танци, за да се подготвят за Бала. Неформални срещи, основани на желанието за докосване до традицията и фолклора, не само като зрители, но и като участници. На тези занятия ще се обсъждат и носиите, с които съответните лица ще участват на Бала, така че да може всеки да се сдобие с частица от миналото, което вече е превърнал в част от своя собствен свят.

В партньорско сътрудничество с  читалища от Общината ще се организират занимания, по време на които танцьорите от танцов състав „Палкенче“ да учат техните връстници и и всички желаещи от другите села да танцуват банатски български танци. Така може би първият досег на младежите с тази различна култура, преминавайки през близостта на танца по двойки и спецификата на музиката, ще отвори пътя към едно по-добро разбиране и познаване помежду си.

Един от гвоздеите на подготовката ще е организирането на Летни танцови вечери на площада в Бърдарски геран в петъците и съботите на юли и август – подготовка за мащабното събитие на площада на 29 август. Освен че ще се репетира на открито, за да свикват участниците с фигурите на танците в широкото пространство на площада, тези вечери ще са възможност за общуване, договаряне и планиране на тънкостите в подготовката за Бала на всеки един участник – носия, партньор, идеи за базара и т.н. Разнообразна музика, добро настроение, приятелска атмосфера в летните вечери – един опит да излезем от затвореността си и да заживеем общностен живот, подготвяйки се за голямото събитие на 29 август.

На Бала ще свири отново Замфировската духова музика като този път ще изпълнява на живо и банатските български танци „Калушере“, „Кърлига“, Препичоре“, „На мамень“ и „Чардаш“, което е особен вид изява на волята за опознаване на културите и синтез между участниците.

Завръщане на старинната салонна форма на бала в нетипична за нея среда – на площада в селото, където да се срещнат банатските българи с техните носии, музика и салонни по своя вид танци, и другите, които да се докоснат до различното и да го опознаят. Носиите и танците да започнат отново да функционират в живота на хората , връщайки ги към корените, но и чертаейки пътя в бъдещето.

Целта на проекта е принадлежността към общността да не бъде само метафора, а жива реалност, изразена с конкретни действия. Танцуващи двойки в носии; не възстановка, а реално живеене на принадлежността към общността, показвайки принадлежността към нея. Смесването на салонните танци с хорото като вид танц – това е синтез на живота ни в България, такъв какъвто са го живели нашите предци и такъв, какъвто го живеем днес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар