четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Премиера на филма „Където свършва пътят“


Фондация „Работилница за граждански инициативи“ организира на 4 февруари в Дома на киното в София двойно събитие, представящо част от работата по програма „Живо наследство“,  в която Бърдарски геран участва от години.

От 18,30 ч. Илияна Николова, изпълнителен директор на фондацията, откри изложбата „Пазители на традициите“, запечатала кадри от фестивала „Живо наследство“, проведена през есента на миналата година в Борисовата градина в столицата.


От 19 ч. в киносалона се състоя премиерата на документалния филм "Където свършва пътят" (България, 2014, 26 минути). Режисьор: Иван Николов. С участието на: Здравка и Вежен Маринови, Райна Гетова, Лазар Лалков, Никола Петков, Яко Крумов, Василка Петкова, Кирил Робев, Иван Франев, Стоян Гюров, Танцов състав „Палкенче“ към Народно читалище“ Съединение-1923“, с. Бърдарски геран.

Как се пазят традициите в три села на България – Победа (Плевенско), Баничан (Гоцеделчевско) и Бърдарски геран (Врачанско)? Какво ни дава връзката с миналото и дали това стига, за да живеем в днешния свят? Какво гради общността и какво я държи заедно? Отговори и на тези въпроси се опита да даде филмът.

Пътят, който трябва да извърви всеки от нас сам за себе и как това е свързано с пътя на общността, от която сме част. Какво ни дава връзката с традицията и защо границата на свършването на пътя се намира във всеки един от нас – да продължим или да спрем, да съхраним или да забравим. Избор, който е направен от тези,които живеят с духа на общността и отдават силите си за работата в читалищата, за да го има огъня на културата, за да продължава вървенето по пътя напред.

Надеждата за бъдещето на общността се крие във всеки един от нас. Зависи от стъпките ни, от решенията ни, от действията ни. 

Събитието бе повод да се събере част от банатската българска общност в София, за да уважи труда на героите и авторите на филма (горната снимка е с режисьора на филма Иван Николов и един главните герои - Иван Франев от Бърдарски геран). Благодарим на всички за вниманието!

Благодарим на Фондация "Работилница за граждански инициативи" за подкрепата и грижата през годините!

Повече снимки тук 

Няма коментари:

Публикуване на коментар