събота, 10 април 2010 г.

Малките палкенчета пеят и танцуват

На 10 април, предпоследният ден от пролетната ваканция в читалището в Бърдарски геран бе празник – проведе се заключителният концерт, по време на който децата и младежите представиха какво научиха за малкото време, през което работи Дневният център за работа с деца „Палкенче”. Проектът, осъществен с подкрепата на Фондация „Лале”, Община Бяла Слатина, Кметство Бърдарски геран и частни дарители, завърши своя 12-месечен път, девет месеца от които децата активно работиха в новата зала.

Гости на празника бяха инж.Венцислав Василев, кмет на Община Бяла Слатина, Цветомила Спасова, кмет на село Бърдарски геран, Анелия Карабенчева, нотариус, Атанас Караиванов, земеделски производител.

Центърът за работа с деца „Палкенче”се превърна в място за срещи не само на децата, но и на възрастните, затова като истински европейци банатчани решиха да посветят този концерт на предстоящия Европейски ден на солидарност между поколенията, който ще бъде честван в цяла Европа на 29 април. Млади и стари, малки и големи, пожелаха по време на тази среща публиката да усети, че приемствеността между поколенията в Бърдарски геран е факт. В Дневния център имаше подготвена кулинарна изложба, дело на възрастните самодейци и на родителите на малките танцьори. Вкусните експонати бяха опитани и направо "унищожени" след концерта от самодейците и гостите - всички се почерпиха за успешния финал на проекта и си пожелаха нови бъдещи успешни инициативи.

Културата и традициите на банатските българи няма да отмрат, защото това, което ги свързва тръгва от сърцата и създава връзката, която неразкъсваемо преминава през времето и пространството, за да достигне до тези, които идват. Банатските българи в България, Румъния и Сърбия могат да се надяват, че „палкенчетата” ще продължават да творят, да пеят и танцуват, със съзнание, че са едно цяло.

Общността не се ражда от самосебе си, тя се изгражда и трудът е ежедневен и непрекъснат. Започва от децата и не спира до житейския край на всеки един от нас. Защото всеки човек е незаменима частица от общото цяло – такива каквито сме всички ние, с положителните и отрицателните си качества, всички ние градим връзката помежду си, обединени от нещо, което заличава дребните разлики и ни прави всички едно – прави ни БАНАТСКИ БЪЛГАРИ!

Песни и стихове на звучния банатски български диалект изпърстряха плетеницата от танци, представяни от малките танцьори от новосформирания танцов състав, които ще наследят големите каки и батковци. Децата преминаха само за седмица дългия път от незнаещи нито една стъпка на красивите банатски български танци в умели танцьори. Всичко това стана благодарение на труда на хореографката Маргарита Тошкова, която работи с децата през тази ваканция по цял ден и до късно вечер, за да можем да кажем сега, че всяко палкенче в Бърдарски геран танцува палкенските танци.

В концерта участваха и възрастните самодейци, тези, които от десетилетия създават живота на читалище „Съединение 1923”. От техния опит, техните песни и танци тръгват младите, за да продължат през годините славата на фолклора на банатските българи.

Палкенчетата добре танцуват и хора и ръченици, както вече нееднократно се е уверявала публиката на многобройните сцени. Младежите научиха нови танци, с които попълниха репертоара си. Хореограф на танците отново е Маргарита Тошкова.

За да стане факт този концерт с децата работиха Ирина Босилкова, Катя Велчева, Николай Христов, Иван Франев, Мария Караджова и всички самодейци, на които сърдечно благодарим.

Огромна благодарност дължат всички в Бърдарски геран на хореографката г-жа Маргарита Тошкова, която всички наричат „нашата хореографка”, защото от поколения подготвя новите попълнения за танцовия състав. Тя е строга и взискателна, но децата и младежите я обичат, защото знаят, че само с упоритост и много труд танцовият състав на читалище „Съединение-1923” ще може да се развива и да завоюва нови сцени. Огромен букет бе знак за признателност пред труда й, а заявлението, че „Без хореографката ни не тръгваме никъде вече – както в България, така и в чужбина!” очерта пътя към следващото предизвикателство за обновения и попълнен танцов състав на читалище „Съединение 1923” – участие от 28 до 30 май в Каварна на Седмия международен младежки фестивал „С България в сърцето”.След някой ден ще има качен в интернет и целия видеозапис на концерта – ще ви уведомим откъде да си го свалите както в този сайт, така и в сайта на Бърдарски геран.

1 коментар:

  1. Невероятно чаровници.
    Пожелавам им още мно-о-о-ого сценични и успешни изяви.

    ОтговорИзтриване