понеделник, 31 май 2010 г.

„Палкенче” на фестивал в Каварна

Танцовият състав към народно читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран спонтанно се сдоби с име по време на Седмия Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето”, който се организира от Продуцентска къща „Пирина” и Община Каварна. Съборът се проведе на 28, 29 и 30 май. 350 българчета от чужбина и 1000 от България се надиграваха и надпяваха в трите фестивални дни.

Официалното откриване на събора бе на 28 май от кмета на Община Каварна. Тази година мащабното събитие бе под патронажа на министър Божидар Димитров. В галаконцертите взеха участие оркестър „Нашенци”, народните певици Кристина Карамфилова, Веселка Стамболиева и Галя Харалампиева, Ваня Вълкова, Таня Величкова и Кичка Христова. На 30 май народният певец Илия Луков представи песните от новия си албум заедно с танцова формация „Пирина” и народните певици Любка Рондова и Калинка Вълчева.

В репертоара на „Палкенче” освен банатски български народни танци има и български танци, като за пръв път на такава престижна сцена показа, че банатските българчета наистина умеят да танцуват. В първия фестивален ден участието бе с пет български народни танца и въпреки лошото време и завалелия дъжд предизвика невероятен фурор сред публиката и журито.

Изпълненията на участниците в трите дни на събора бяха оценявани от професионално жури с председател проф. Елена Огнянова – фолклорист и писател, Калинка Вълчева – певица, Таня Величкова - преподавател в музикално училище"Любомир Пипков". Най-добрите участници през деня участваха във вечерните галаконцерти. „Палкенче” още първият ден бе класирано за галаконцерта с три танца, а младежите и хореографката Маргарита Тошкова получиха специални похвали от журито и лично от проф.Елена Огнянова.

На следващият ден малките танцьори от „Палкенче”, които от няколко месеца се вляха в състава и упорито репетират, за да постигнат майсторството на големите, станаха любимците на публиката и журито. За успешната си работата с децата и младежите, за отличната хореография и за показаното високо качество на изпълнение хореографката на танцов състав „Палкенче” Маргарина Тошкова бе специално отличена от проф.Елена Огнянова и получи грамота. Малките танцьори споделят, че в този вълнуващ миг, когато от голямата сцена прозвуча отличието за тяхната хореографка, са щели да заплачат от радост и вълнение. Последният ден, когато се разделяха с хореографката си, която се връщаше в Русе, голям букет бе знак за обичта и благодарността.


Още едно постижение има по време на това участие на фестивала в Каварна – танцовият състав доказа, че вече е изграден като екип, които действа като един организъм и всеки дава всичко от себе си организацията да е отлична, успехите да са заслужени и всичко да върви леко. Може да се каже, че присъствието на малките танцьори накара младежите да станат по-отговорни и да бъдат едно „семейство”. „Палкенче” доказа за пореден път, след първия общ концерт в Бърдарски геран, че поколенията могат да работят заедно, могат да творят общото си бъдеще и да пренасят фолклора на банатските българи през времето и пространството.

В този здрав възел, който създава живота на общността на банатските българи, се включиха и спонсорите, което доказва, че хората в Бърдарски геран въпреки кризата на ценности в днешно време, са запазили нещо дълбоко човешко, което ги обединява и помага на всички да вървят напред. Пътуването стана факт благодарение на щедрата помощ от страна на Атанас Караиванов и „Виктория-93” ООД, на ЕТ „Милчо Босилков” и на Таня Павлова от „Агенция България” ЕООД.


А ето какво споделиха самодейците и хората, които им помагаха това пътуване да стане факт. Мислите са спонтанни, без имена на авторите, но всички те показват ролята на читалище „Съединение-1923” и на хората, които творят живота му:

„През първия ден, въпреки дъжда и лошото време, настроението и желанието да показваме наученото не изчезнаха. Нашите усмивки успяха да докажат на журито и публиката, че българският фолклор все още живее у младите. По време на втория ден малките танцьори от нашия състав очароваха всички с вече усвоените банатски български народни танци. От своя страна ние, „големите”, показахме красотата и различието на автентичния фолклор от Банат”.

„Трите дни престой в морската столица на рок музиката бяха за мен едно невероятно преживяване. Трепетното вълнение „да дойде нашия ред” гъделичкаше приятно. Желанието да се представим без грешка не стихна през цялото време. Страхът на организаторите някой от танцьорите да не пострада на сцената след падналия дъжд не намали нашето желание да представим всичко научено. От другите танцови ансамбли и певци най-силно впечатление ми направи последния танц от втория ден, който завърши първата част на вечерната програма – танцов ансамбъл „Седефче” и тяхната певица. Благодаря на всички, направили това преживяване възможно”.

„Най-малките участници от танцовия ни състав обраха овациите на публиката. Дечицата представиха достойно селото и общността ни и получиха специални похвали от журито за изпълнението си.
Всичко това, обаче, не би било възможно без нашата хореографка Маргарита Тошкова, която с цената на много труд ни направи танцьори достойни за сцена като тази в Каварна. А още по-горди бяхме от присъдената й грамота за най-добър хореограф на фестивала.
Благодарим й от все сърце и очакване с нетърпение следващата ни среща”.
„Искрени благодарности към хората, които се отзоваха на писмата ни и ни дариха нужните средства, за да заминем за фестивала в Каварна. Силно се надявам да сме оправдали очакванията Ви. Вашата подкрепа и разбиране спомогнаха за реализирането на едно невъзможно иначе преживяване.
Както вече обещахме, нашият танцов състав е готов да Ви помогне винаги с каквото може, по всяко време на годината. Благодарим Ви!”

„Присъствах на фестивала за българско младежко творчество в гр.Каварна съвсем случайно, но бях много приятно изненадана. Феерия от красиви носии, талантливи млади хора и много малки деца, които бързо вървят по стъпките на каките и батковците, зареждат човек с много положителна енергия и вяра, че дори в днешното време младите поддържат живи българските песни, танци и традиции.
Много съм доволна, че бях там, благодаря на организаторите за хубавата организация на екскурзията и на децата за прекрасните изпълнения и положителните емоции, с които ме заредиха”.


1 коментар:

  1. Искренни поздрави за успешното представяне,и голямот желание на всички ви да докажете че можете и знаете как да покажете красотата на Палкенските и Български народни танци.

    И йош иднаш Зафалем ву, Продалжевайти у сащия дух и нидет се оставе.

    Ники Бонов

    ОтговорИзтриване