неделя, 25 юли 2010 г.

„Хайдат, брайкя, да се пребереми” пое пътя си


На 17 юли в салона на Народно читалище „Съединение-1923” – с.Бърдарски геран се случи чудо – оживя първия цялостен спектакъл, подготвен от самодейците. Символичното му име побира желанието на всички да бъдат едно и да превърнат срещите с културата на банатските българи в празник, който да свързва поколения, култури и времена в прекрасната картина на „нашия свят”, такъв, какъвто успяхме да го пресъздадем в спектакъла.

Спектакълът е реализиран чрез проект, финансиран по програма „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Програма "Живо наследство" се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” и медийното партньорство на Българската национална телевизия.

Благодарим на екипите, дошли специално от София, за да заснемат премиерата – на телевизионния екип с режисьор Светослав Петров и на фотографа Антоан Божинов, чиито снимки ползваме тук.

Цялостното заснемане на продукцията е дело на Кабелна телевизия „РАВА ТВ” – гр.Бяла Слатина и в скоро време ще бъде издаден диск с филма.

Сценарист на спектакъла е Светлана Караджова, хореограф – Маргарита Тошкова, режисьор – Мария Караджова

Участват:

Четец: Петър Банчев

Танцов състав „Палкенче”

Певчески самодеен състав

Солисти: Стела Радукова, Милчо Петров, Цветана Бобойчева


Благодарим на:

Отец Стефан Калапиш - акордеон

Васил Димитров – акордеон

Милчо Петров - акордеон

Ансамбъл „Палукенка” – с.Стар Бешенов

Формация „Славяк” – Тимишоара
....................Спектакълът „Хайдат, брайкя, да се пребереми” възстановява, съхранява и обогатява културата на общността на банатските българи в България като същевременно запознава обществеността с уникалността и спецификата й. Културата на банатските българи е формирана при сложни исторически условия на поредица от преселвания между териториите на различни държави, както и под влияние на различни етноси, с които са имали досег. Съумяването тя да бъде запазена през вековете и доразвивана в днешно време, богато черпейки от съкровищницата на миналото, е едно от постиженията на общността.

……………..
Общността на банатските българи в България е етнографски и културен резерват, пазещ уникална култура и традиции. Само в тази общност, която вече е достатъчно разпръсната в цялата страна, но все още продължава да съществува и компактно в село Бърдарски геран, населено изцяло с банатски българи католици, се пазят песни, танци и обичаи, характерни за културата на преселниците, напуснали родината след погрома на Чипровското въстание през 1688 г., живеещи в Австро-Унгария в продължение на стотици години, успявайки да запазят своя език, култура и самосъзнание, и да се завърнат отново в родината, създавайки пет села като малки острови на банатското в България.

…………….

Фолклорът на банатските българи е уникален на територията на България и представлява ценност, която не бива да изчезне. Фолклорните обичаи, съпътстващите ги песни и танци обрисуват картината на един красив и пълен със символика живот на предците ни, възроден в синтезираната форма на един цялостен спектакъл, който да я рекламира пред другите и да държи жив духа на предците ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар