сряда, 6 април 2011 г.

Старата цитра отново запя


С присъщия си ентусиазъм 84-годишния Петър Веризов от Бърдарски геран реши да се включи в концерта, организиран от Народно читалище „Съединение 1923” по повод приключването на проекта „Всички поколения заедно”. Извади старата цитра от тавана и ще изсвири една-две стари мелодии на нея, за да чуят малките палкенчета как са звучели инструментите, които са веселили техните баби и дядовци.

Петър Веризов е от музикантска фамилия. Роден е в Гостиля на 1 юни 1927 г. Баща му е Гюра Веризов, един от основателите на гостилската духова музика. Дико Илиев живял един месец у тях, когато с помощта на близки приятели и роднини на Гюра основали прочутата гостилска музика. През 1938 г. се преселват в Бърдарски геран.

Бащата станал майстор на струнни инструменти - цитри, китари, мандолини. Занаят, усвоен в комунистическите лагери в Белене и къде ли още не, където лежал заради несъгласия с новата власт в първите години след колективизацията. Синът Петър Веризов е интелигентен и много духовит, но поради „неблагонадеждността” на фамилията цял живот работел като дърводелец, строител и какво ли още не, а накрая се пенсионирал като овчар.

Дълги години свирил в духовата музика на Бърдарски геран. За това славно време увлекателно разказва много интересни истории, които си струва да бъдат записани, защото пазят памет за хора и събития, част от колоритната неофициална история на селото.

Тъй като музиката била в сърцето му, а занаятът да прави струнни инструменти усвоил от баща си като войник в казармата изработва цитра по поръчка на ротния си командир, а след това продължава да създава инстументи в малкото свободното време, докато работел в ТКЗС-то . Една от тези цитри сега тя чака да бъде почистена и отново да се появи пред публиката.

Заповядайте на 9 април от 18 ч. на концерта под надслов „Всички поколения заедно”, за да чуете как свири Петър Веризов и какъв е гласът на старата цитра!

Няма коментари:

Публикуване на коментар