понеделник, 11 април 2011 г.

Мария Пенкова - между песните и красотата на създаването


Д-р Мария Пенкова е член на читалищното настоятелство едва от новия мандат, но активността й е забележителна. Освен, че пее в самодейния състав, тя изненадващо за всички жители на Бърдарски геран се разкри като невероятен майстор в създаването на най-различни декорации и аранжировки от природни материали, които можаха да бъдат видяни на голямата й изложба по време на фестивала Фършанги 2011. Любовта й към родната традиция преоткри множество ръкоделия от бабината ракла, които показа на изложба по повод откриването на обновената зала в читалището по проекта „Всички поколения заедно”.

Ето какво разказва Мария Пенкова за себе си:

„Родена съм на 12.12.1949 г. Оновно образование завърших в Бърдарски геран геран, а гимназия в Бяла Слатина. Висше образование завърших в София, специалност ветеринарна медицина. От 1981 до 2009 г. работих в Държавен ветеринарно-санитарен контрол в гр. Бяла Слатина като инспектор и началник сектор.

Сега съм пенсионер със свободно време и лаптоп, породили различни увлечения: първото – изтеглени от интернет и обработени текстове и картини на около 100 чудеса на природата и забележителности по света, после прослушване и написване текстовете на около 90 песни от Стар Бешенов, също толкова и български за обогатяване репертоара на хора на самодейците към читалището ни.

Разходките с група жени из селото и околностите му в неделните следобеди и интереса ми към даровете на природата - мъхове, лишеи, гъби, треви,пренасочват търсенето в интернет в сайтове от рода на „направи си сам”, декорации, аранжировки, украси, занаяти, ръчна изработка от природни материали. Те довеждат до опита ми да ги създам сама, или в клуб „Направи си сам" в читалището, и дори аз бях изненадана от себе си, а удовлетворението и задоволството от направеното са много приятни изживявания.

Името на последния проект на читалището „Всички поколения заедно” и целта, духа на проекта – да съхраним и предадем на поколенията уникалността на банатските българи, породи идеята да покажем бита и как са живели нашите майки ибаби, техните умения в плетене, тъкане шиене, и изделията, изработвани още на газова лампа.

Достатъчно е само един човек да хареса това, което си направил, а когато са много .... Тинейджерите казват „Е... върховно!”, така че продължаваме в същия дух!!!!!
Ако някой прояви интерес, имам файлове на споменатите чудеса и песни, скайпа ми е meripopins49, имейла m_i_penkova@abv.bg "

Пожелаваме й нови творчески успехи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар