сряда, 6 юли 2011 г.

Поезията като обединителПрисъствието на духовното в Бърдарски геран винаги е било достатъчно силно. Толкова силно, че да не остане незабелязано. На 5 юли в една от залите на Народно читалище „Съединение-1923” поетът Дамян Францов за пръв път представи свои стихове в родното си село. Партнирайки си чудесно с Валентина Бобойчева, която водеше диалога на срещата с умение и много обич към поезията и към хората на Бърдарски геран, успяха да сътворят забележителна духовно изживяване, превръщайки ни в съпричастници.

Дамян Францов, познат в родното си село само като синът на учителите Стоян и Гена Францови, или като братът на д-р Марияна Францова, при тази среща се разкри като невероятно чувствителен човек, излъчващ добро през усмихнатите си очи, успял да съхрани любовта към поетичното слово в ежедневието си на адвокат, работещ в столицата.

По думите на един от участниците в срещата Дамян дойде при нас и обедини чрез поезията всички – интелектуалци, свещеници, представители на властта, представители на различни партии, домакини, труженици на различни поприща, но всички тази вечер забравиха различните си възгледи. Пожеланието, изречено от един от тях бе след тази среща да успеем всички заедно да правим добро за Бърдарски геран – който както може, според силите и възможностите си, но обединени да вървим напред с ясната мисъл, че само заедно можем да успеем.
Председателят на читалището Мария Караджова благодари на автора и на всички за възможността да съпреживеем красотата на поезията му и пожела да има повече такива срещи в бъдеще.

Дамян Францов, поетът, останал непознат в родното си село, но издал вече шест стихосбирки, на 5 юли сътвори нещо ново, но не много различно от поетичните видения, които посещават просъниците му – една запомняща се среща между хора, които трудно се разделиха след като отекна и последния ред от прочетените стихове. Всеки отнесе в сърцето си нещо топло и красиво, смес от поезия, топли разговори, една реалност, която в сивото ежедневие все по-често забравяме, че съществува.

Повече за творчеството му вижте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар