вторник, 19 юли 2011 г.

От Стар Бешенов в Бърдарски геран


По стъпките на нашите предци, които през годините са намирали пътя към Майката Родина, ориентирайки се по знаците, които водят до Бърдарски геран, на 15 юли група младежи и деца от Стар Бешенов изминаха разстоянието от "старото гнездо" на банатските българи до тяхната столица в България.

43 човека от Румънски Банат гостуваха на своите приятели и роднини по покана на Народно читалище "Съединение 1923" - с.Бърдарски геран, за да създадат в най-горещите дни на юли отново незабравим празник за всички ни. На 16 юли, събота, съвместният концерт на банатските българи отсам и оттатък Дунава събра многобройна публика от Бърдарски геран, Асеново, Гостиля, Враца, от близо и далеч.

Към изкуството на съставите "Палукенка" (Стар Бешенов) и "Палкенче" (Бърдарски геран) се присъедини и певицата Мария Хайлемас, която работи за българската секция на Телевизия Арад с изпълнения на банатски български песни, а уникалният й костюм впечатли с богатството си.


Павел Велчов, ръководител на съставите от Стар Бешенов, подари на читалището репродукция на изображението на Дева Мария от главния олтар на бешеновската църква, с пожелание Църквата да ни пази и занапред, така както ни е съхранила като банатски българи през годините.

Като съпътстваща инициатива бе и представянето на книгата "Празнична трапеза на
банатски ястия от село Асеново", създадена чрез проект по програма "Живо наследство" през 2010 г. от Народно читалище "Петър Парчевич" - с.Асеново. Мария Иванова, секретар на читалището, както и участници в екипа й, запознаха аудиторията с процеса на работа по книгата и с новите инициативи, свързани с тази тема - фестивалът, който стартира на 20 август в Асеново.

Преди обяд в събота бе игран футболен мач между самодейците от двете села, който завърши с приятелски резултат 3:3.

Няма коментари:

Публикуване на коментар