вторник, 12 февруари 2013 г.

"Маскирани ръчички разказват" спечели в надпревара на ФРГИ
За пореден път спечелихме доверието на Фондация „Работилница за граждански инициативи“! След реализацията на спектакъла „Хайдат, брайкя, да се пребереми“ и "Работилница „От имало едно време до Network”, Читалище „Съединение-1923“ отново участва с проект, но този път в Дарителски кръг „Развитие”. Дарителският кръг е създаден през май 2012 г. от ФРГИ по модела на The Funding Network, UK. ФРГИ е лицензиран партньор на британската организация в разпространението на дарителски кръгове в България. 

Дарителски кръг „Развитие” вече обединява 63 дарители, подкрепящи проекти за социална промяна, които утвърждават прогресивни ценности като мултикултурализъм, социална справедливост, интеграция на различията, солидарност и устойчиво развитие. Една от целите на дарителския кръг е да утвърди филантропията в България като инструмент за социално развитие отвъд рамките на хуманитарната помощ и запълване на празнотите в държавната социална политика.

Проектът, с който участваме в този конкурс, е разработен от Ралица Велчева и се нарича „Маскирани ръчички разказват...“. Целта е да се закупи оборудване за куклен театър, посредством което да се създаде креативна среда,  благоприятна за съвместни мероприятия между  децата, имащи дом и семейство и децата от „Центъра за настаняване от семеен тип“; среда, изграждаща нови познания, умения и приятелства и същевременно включваща най-малките жители на Бърдарски геран в културния обществен живот на селото ни. Същевременно кукленият театър е платформа както за лична изява, така и за  концентрация, самодисциплина и разбира се забавления и игри. Очакванията са децата да проявяват по-голям интерес към четенето и интерпретацията на текстове, карайки куклите да оживяват и изпълвайки сцената с енергия, увереност и емоция. 

В проекта се предвижда организация на съвместни занятия за децата, по време на които те ще четат и адаптират приказки с помощта на компетентно лице, ще разработват  етюди с куклите и ще реализират спектакли. По време на тези работолници децата ще развиват както интеракция и артистични умения, така и знания относно българския фолклор, предаван чрез народните приказки, ще се запознават и с чуждестранни автори и тяхното творчество. Репертоарът ще се гради върху класически и съвременни заглавия за деца.

В бюджета е заложено закупуването на специални кукли и детски книжки с приказки, както и изработване на параван за куклен театър и декор за различните приказки. 

Предвижда се заниманията да се провеждат през  почивни дни, когато повече дечица ще се събират и ще работят заедно, както по време на летните кампуси, организирани на доброволни начала към Детски център „Палкенче“. След „Кампус 2012“  впечатление направи, че за децата представлява интерес  да работят в екип, както и да се превъплъщават в различни приказни герои.  Именно така дойде идеята за създаването на проекта. Същевременно един от ръководителите на традиционния вече летен кампус и активен доброволец – Катерина Велчева, е студент по актьорско майсторство и с радост предложи помощта си за разработка на етюди и интерпретация на приказки по достъпен и забавен за децата начин. Надяваме се, че идеята ще допадне и на други ентусиасти, които да станат част от инициативната доброволческа група на Бърдарски геран.

Ралица Велчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар