вторник, 26 февруари 2013 г.

Защо си струва да се отдадеш на кауза?

На 25.02.2013 г., във Виваком Арт Хол  от 18:30 ч. се проведе третият Дарителски кръг „Развитие“, за който се класира и проектът на Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран „Маскирани ръчички разказват..“. По време на тази среща, четирите одобрени проекта бяха представени от техните автори и защитници. Като автор на нашия проект, за мен беше един повече от емоционален ден, тъй като „Маскирани ръчички разказват..“ е първият самостоятелно разработен от мен проект. Определено имаме повод за гордост, тъй като сред 48 проекта, спечелихме вниманието на журито, състоящо се от 3-ма дарители и 2-ма представители на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, които на предварителна среща са избрали четирите най-достойни каузи.

1.      Подпомагане на дейността на Читалище „Братя Миладинови“ в квартал Княжево, София на Сдружение „Младите в действие“: проектът ще активизира гражданското участие на жителите на столичния квартал Княжево чрез включването им в работата на местното читалище и обновяване на неговия салон.

2.      Информацията ни сплотява на Национална асоциация за приемна грижа: ще бъдат издадени 3 образователни книжки за информиране на приемните родители и децата, настанени при тях за правата и задълженията им с цел да се гарантира свободата им.

3.      Обиколки на София, Пловдив и Варна за деца на Сдружение „Фрий София Тур“: с помощта на доброволци ще бъдат организирани безплатни обиколки на забележителностите на София, Пловдив и Варна за деца, ще се създадат карти на разработените маршрути и ще се публикуват онлайн.

4.      „Маскирани ръчички разказват...“ – проект на Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран.Чрез презентация в снимки разказахме на събралите се дарители откъде произлиза нашата общност и с какво е отличаваща се и уникална, защо си заслужава да влагаме в развитието на децата на Бърдарски геран и какви са съвременните ни проблеми, защо имаме нужда от позитивна социална промяна и как именно чрез театралното изкуство ще се борим, за да я постигнем. Освен овациите на дарителите, предизвикахме и огромен интерес, тъй като минутите за въпроси се оказаха недостатъчни, за да се разискат теми, свързани не само с проекта, но и с бъдещите ни планове и към какво още се стремим.

След като организациите представиха проектните си предложения и преди да започне процедурата по събиране на средства, по минута време имаха и застъпниците на проектите, чиято роля беше да информират публиката защо застават зад дадена кауза и какъв ще е техният принос към нея. Застъпник на „Маскирани ръчички разказват..“ беше Катерина Велчева, която не само е активен доброволец и  член на самодейния състав към НЧ „Съединение – 1923“, но и студент по актьорско майсторство. Съвсем уверено и искрено тя изложи мнението си, че кукленият театър развива не само артистични, но и интелектуални качества у децата и чрез изкуството можем да съчетаем четенето с игрите, забавленията и екипната работа. Тя дари 50 лева за каузата и своя труд за идната лятна ваканция, когато отново ще съберем децата за Кампус 2013!

Аз не мога да предам с думи усещането, което изпитах след като хората започнаха да даряват средства за нашата кауза. За минути се събра сумата от 2000 лева, която е достатъчна за закупуването на кукли и книжки с приказки, както и за изработката на параван и декор! В тези минути, докато виждах как хората вдигаха ръка и съобщаваха сумата, която даряват за нашата кауза, си дадох сметка, че всъщност сме създали нещо наистина значимо и стойностно, нещо, което е приковало вниманието им и ги е убедило в искреността и всеотдайността ни. Може би вълнението беше в пъти повече, тъй като при други проекти не се налага да се срещаш лице в лице с финансиращата организация – или ти отпускат средставата, или не. При дарителските кръгове тези хора са срещу теб и или виждат желанието ти за работа, чистотата на намеренията ти  и стават съпричастни и преживяват емоцията заедно с теб, или просто те унищожават с безразличие.


Тук е моментът да споделя, че проектът на Читалище „Съединение – 1923“, събра най-голяма сума и аплодисменти, както и нови приятели, изявили желание не само да посетят Бърдарски геран, за да се запознаят с нашата история и бит отблизо, но и да организират благотворителни кампании и работилници. Един от дарителите, който дойде лично да ни поздрави, ни подари освен средства, и първите ни две кукли. И знаете ли защо? Защото е родом от Чипровци, а нашата презентация именно с това започна – откъде сме тръгнали.


Не искам статията да е с енциклопедична дължина, затова ще се ориентирам към приключване. Искам да благодаря на Светлана Караджова, че ми даде възможност да пиша по този проект и за съдействието, което ми оказва; благодаря на Екатерина Станчева, Будимир Генов и Тереза Лукова, затова че представиха нашата общност и участваха в даряването за нашия проект, като по този начин мотивираха и останалите дарители, към които също изразявам най-искрени благодарности от името на всички доброволци и деца на Бърдарски геран; благодаря на Мария Караджова, Александър Живков, Милчо Петров и Любомир Павлов за моралната подкрепа, както и на екипа на ФРГИ, който ни гласува доверие. Накрая, но не на последно място, както се казва, благодаря на моята сестра Катерина, която винаги е до мен, на която мога да разчитам винаги и без която нямаше да се справя.

То си стана цяла реч за Оскари..

Накратко: В Бърдарски геран ще има куклен театър!

P.S. Дарявайте частица от себе си и влагайте сърце – рецепта за душевно удовлетворение, емоции, постигнати резултати и нови приятелства, изградени не на базата на материалистични и взаимоизгодни отношения, а на общата идея за инициативи на добра воля и промяната, която всички желаем, но твърде малко допринасяме! А, и винаги започвайте с това, че сте от Бърдарски геран – отваря врати!

Ралица Велчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар