понеделник, 16 септември 2013 г.

Покана за Фестивал "Живо наследство" 2013На 21 септември, 12 часа, на Лятната сцена в Борисовата градина,
Елате, за да празнуваме заедно традициите и обичаите.
Входът е свободен.

Да се върнем към миналото

Знаете ли как се приготвят галушки? Чували ли сте песните на банатските българи? Гледали ли сте каракачански хора? Можете ли да направите кукла от царевична шума, а да изплетете шарени чорапи.

Ако искате да видите, чуете или сами да станете част от оживелите традиции и занаяти – елате на фестивал „Живо наследство 2013“.

Над 200 човека от цялата страна, участници в програма „Живо наследсто” ще покажат, това, което си спомнят в един нетрадиционен фестивал събрал традиции, обичаи и занаяти в едно.

Kолоритните кукерски маски, обредният фолклор на банатските българи, танците на цигани и каракачани, демонстрация на занаяти и народни обичаи, плетена на дантела и майсторене на кукли от царевична шума, ще бъдат представени на 21 септември от 12:00 ч. на лятната сцена в Борисовата градина в София.
Организатор на събитието е Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

Всички желаещи ще могат на живо не само да видят, но и да опитат сами да си изплетат шарени чорапи, да си избродират шевица, да направят бижута от мъниста или кукли от слама, да измайсторят глинено гърне. Любителите на кулинарните изкушения пък ще могат да опитат от вкусните традиционни банатски ястия, а за най-малките е подготвена изложба от детски рисунки, кукли и други интересни сувенири.

Шести фестивал „Живо наследство“ представя групи и проекти подкрепени по програма „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Целта е да се възстанови, съхрани и предаде на поколенията материалното и нематериалното наследство на България.
Програма „Живо наследство” се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Участници във фестивал „Живо наследство 2013“:

Групата от Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий -1914г.“ в град Баня ще пресъздаде старчовски игри по време на Сирни заговезни от района на град Баня.

Групата към Народно читалище "Съединение-1923"село Бърдарски геран ще представи на сцената банатски български танци и песни.

Участниците от Народно читалище "Петър Парчевич-1927 село Асеново и НЧ „Развитие“ село Въбел общ. Никопол. Ще приготвят вкусни гозби, банатски ястия, тестени изделия, ще правят посни "картофи и галушки". Ще учат децата на позабравени детски игри. 

Групата към Читалище "Гео Милев-1954" в град Момин проход ще участват във фестивала с ателие по плетене на колани, чорапи и красива българска дантела.

От клуб "Ръкоделие" Самоков ще направят демонстрация на шита дантела и совалкова дантела.

Децата от Народно читалище "Любен Каравелов 1897" в село Куртово Конаре ще изработват кукли от царевична шума.

По време на фестивала ще танцуваме каракачански, цигански и български народни танци, заедно с фолклорна група "Етнос" от град Монтана.

Групата от Народно читалище "Марица-2008" село Райново ще демонстрира работа с грънчарско колело.

Група от НЧ "Братство" в град Кюстендил ще прави демонстрация на изработване на кукерски маски.

Групата от НЧ "Искра 1897"село Ягодово ще представи български народни хора, народни танци – две групи възрастни и женска певческа група.

Детска школа по приложно изкуство с преподавател Ива Пенчева ще рисува върху коприна. 9 метрова рисунка на коприна ще бъде направена в София по време на Фестивала „Живо наследство”.  Вече има нарисувани още две рисунки в Габрово и Варна. Сглобената рисунка ще е вече 27м, което е своеобразен рекорд. Най-дългата картина ще има възможност да обиколи страната и да привлича още повече приятели на карнавала, морето, изкуствата и традициите, с които страната ни може да се гордее.

Ще има и още много групи и участници, които ще пеят, танцуват, готвят, майсторят така както са го правили техните майки и баби.

За повече информация: www.wcif-bg.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар