понеделник, 9 септември 2013 г.

Честване на 325 години от Чипровското въстание


На 7 септември малкият балкански градец Чипровци почете 325 годишнината от Чипровското въстание. Тържеството стана пример за толерантност, родолюбие и интернационализъм, като събра на площада на града представители на Румъния, Унгария, Италия и България.

В ранните часове на деня, вицепрезидентът Маргарита Попова, посланикът на Унгария у нас Андраш Клейн, държавният секретар на Министерството на човешките ресурси на Унгария Андраш Дончев, пълномощният министър на посолството на Унгария Миклош Пек, съветникът на посолството но Унгария и директор на Унгарския културен институт д-р. Тошо Дончев, генералният директор на националния музей на Унгария проф. Ласло Чорба, дипломати от посолството на Италия и Румъния, кметът на община Чипровци Анатолий Първанов и областният управител Анатолий Младенов, депутати от област Монтана, Величкият епископ Сионий и кметове на селища с банатско население у нас, беше открит паметникът на революционера с български корени, бил се за свободата на Унгария и Италия – полк. Стефан Дуньов.

Бронзовият бюст, който е дар на град Чипровци от  унгарското правителство, е дело на скулптора Огнян Кожухаров.

Животът и делото на Стефан Дуньов може да бъде пример за толерантност и отстояване на идеята за свобода. Роден в румънското днес село Винга, Дуньов още от млад се увлича по идеите на Лайош Кошут. През 1848 година се включва в унгарската национална революция. След потушаването на въстанието, е заловен и осъден на смърт от австрийските власти. Тикнат в затвора, той все пак получава амнистия след десет години престой в тъмницата.

През 1859 г., Дуньов заминава за Сардиния и става главнокомандващ в доброволческата рота от банатски българи и унгарци на Джузепе Гарибалди. В битката при Волтурно, се сражава смело, но е тежко ранен и губи кракът си. За храбростта си получава лично от Гарибалди високи военни отличия, както и чин полковник. Остава да живее в Италия до смъртта си, като се занимава с преводаческа, изследователска и публицистична дейност. Унгарците смятат Дуньов за техен национален герой, макар, че той всъщност е българин с чипровско потекло.

В словото си при откриване на паметника на Дуньов, представителят на унгарското министерство Андраш Дончев каза „За да имаме свобода на духа е важно да се интересуваме не само от собствената свобода, а да се стремим към свободата на всички около нас.” Това е и веруюто, съпътствало живота и делото на Дуньов, превърнал се в истински реформатор и герой, формиращ историята. Неговият живот е пример за отстояване на справедлива кауза.

След откриване на паметника на Стефан Дуньов, в Чипровци се проведе Международна научна конференция с научен ръководител доц. д-р Йорданка Гешева, посветена на национално-освободителните борби XV-XIX век. В словото си при откриване на научната конференция, Маргарита Попова заяви “За да вървим напред, трябва да мислим повече за общото и по-малко за личното”.

На площада в Чипровци колоритен базар с прочутите чипровски килими, ръчно изработени дрехи, накити и декорации, традиционни сладки и кулинарни деликатеси привличаше гостите на града.

Вечерта продължи с фолклорен събор „Чипровски корени”, на който се изявяваха танцови състави и певчески формации. Освен домакините, участие взеха и самодейни колективи от село Ореш и село Бърдарски геран.

Ансамбъл „Пирин“ изпълни простора над града с музика от различните фолклорни области на България, а спектакълът на площада прикова вниманието на публиката повече от час. Празникът приключи със заря-проверка, а накрая на площада, под звуците на духовия оркестър, се извиха северняшки хора.

Повече снимки тук 


Светлана Караджова

Няма коментари:

Публикуване на коментар